14. apr. 2012
Af af Peter Juul

Hele historien om fyrstinde Graces eventyr og tragedie

Grace Kelly
Familiefoto fra 1963 med Caroline, som kom til verden præcis ni måneder efter fyrstebrylluppet. Og Albert, som kun er 14 måneder yngre end sin søster. I 1965 kom lillesøster Stephanie til verden.
Foto: AOP
Hollywood-stjernen Grace Kelly giftede sig med fyrsten af Monaco som 26-årig, og endte årtier senere i tragedie.

Grace betyder yndefuld, og Grace Kelly var den største og smukkeste stjerne, Hollywood havde i starten af 1950'erne. Hendes liv havde været et eventyr næsten fra starten. Hun fik sin første hovedrolle som 20-årig. Hun var feteret, begæret og beundret. Hun vandt en Golden Globe og en Oscar, inden hun var fyldt 24. Hun havde allerede kysset med Gary Cooper, Clark Gable, James Stewart og Cary Grant - men kun på film. Og hendes familie var som klippet ud af den amerikanske drøm: En far, der var tredobbelt olympisk guldvinder i roning og senere selfmade mangemillionær i mursten.

Det kunne ikke blive større

Men jo, det kunne såmænd blive endnu større. Da Grace valgte kærligheden, kvittede stjernekarrieren og giftede sig med Monacos fyrst Rainier i april 1956, var det i sandhed århundredets bryllup. 600 gæster var med. Næsten ligeligt fordelt mellem de fineste fra Hollywood og de fineste fra Europa. Brylluppet stod den 19. april.

17 dage tidligere havde Grace forladt New York om bord på damperen, SS Constitution. 400 journalister ville også med, men kun få fik ja. Grace medbragte hele sin familie, sin puddelhund, sine brudepiger samt ikke mindst brudekjolen, som 36 syersker havde brugt seks uger på at fremstille hos Hollywoods hotteste costumier.

Da skibet lagde til kaj i Monaco, ventede 20.000 monegaskere på kajen. Stort set hele lilleputstatens befolkning.

Grace kelly var 26, fyrst Rainier var 33, og han havde forelsket sig i hende, da de 11 måneder tidligere havde mødtes ganske kort på filmfestivalen i Cannes - og hun takkede ja til et kort besøg på slottet i Monaco. I december 1955 var fyrsten rejst til USA. En frier-rejse, camoufleret som et officielt besøg. Det tog ham blot tre dage at overtale Grace og hendes far til bryllup.

Men der fulgte betingelser med: at Grace måtte opgive sin lovende filmkarriere, idet hun efter fyrstens mening ikke kunne være både prinsesse og filmstjerne på samme tid. Datidens gossip-journalister mente også, der lå en flig af jalousi i fyrstens krav. For stort set alle verdens rige, berømte og magtfulde mænd drømte om en date med Grace.

Men hun blev lykkelig. De blev lykkelige. De fik tre børn sammen, og selv om der var problemer med børnenes udskejelser, forblev lykken i ægteskabet stort set intakt.

Lykken vender tilbage

De nåede lige at fejre sølvbryllup, inden eventyret om Grace Kelly fik en brat og tragisk afslutning i 1982. Hun blev dræbt i en trafikulykke. Hun blev kun 52 år.

52-årige Grace og hendes yngste datter, 17-årige Stephanie, var på vej hjem fra et besøg på familiens landsted lige på den anden side af grænsen til Frankrig. Men i et af hårnålesvingene gik noget galt. Den flotte Rover P-6 kom i skred ud over det lave autoværn. Bilen styrtede mere end 100 meter ned ad en stejl skrænt. Redningsfolkene fandt Grace uden bevidsthed, men stadig i live. Kvæstelserne var dog så alvorlige, at hun døde på hospitalet få timer senere.

Stephanie overlevede mirakuløst og slap med et ganske alvorligt brud på en nakkehvirvel.

Den officielle forklaring på den forfærdelige tragedie var og er den dag i dag, at Grace fik et slagtilfælde og derfor mistede herredømmet over bilen.

Men der er også en anden forklaring, som er så sejlivet, at den formentlig aldrig vil dø. Den går på, at Grace i virkeligheden havde overladt rattet til sin datter, som endnu ikke havde kørekort. At det således var Stephanie, der kørte bilen. En teori, som er blevet en myte, men dog aldrig er bevist. Men myten har forfulgt Grimaldi-familien i almindelighed og Stephanie i særdeleshed gennem alle årene. Hun er aldrig blevet rigtig glad igen. Og fyrst Rainier blev aldrig rigtig glad igen. Han levede i 23 år efter sin kones død, men han giftede sig aldrig igen.

Læs mere om: