9. maj. 2021
Af Malan Joensen

Prinsesse Stéphanie om dødsulykken med mor: Jeg forsøgte alt

Prinsesse Stéphanie i 2019, fyrstinde Grace af Monaco i 1968 og Grace Kelly i 1950'erne.
Prinsesse Stéphanie i 2019, fyrstinde Grace af Monaco i 1968 og Grace Kelly i 1950'erne.
Fotomontage: MEGA
Fyrstinde Grace og fyrst Rainier III's datter Stéphanie var kun 17 år, da hun kørte galt med sin mor i 1982.

Der gik chokbølger gennem hele verden den 13. september 1982, da det kom frem, at fyrstinde Grace af Monaco (også kendt som filmstjernen Grace Kelly) og hendes yngste datter prinsesse Stéphanie var hovedpersoner i en yderst alvorlig bilulykke.

Ulykken endte fatalt for fyrstinden, der døde dagen efter, mens prinsesse Stéphanie slap med forskellige kvæstelser.

I Donald Spotos Grace Kelly-biografi beskrives det, hvordan fyrstinde Grace og prinsesse Stéphanie den skæbnesvangre morgen kørte fra familiens sommerresidens Rocagel i Frankrig til fyrstedømmet Monaco.

Fik en hjerneblødning

Fyrstinden fik pludselig et ildebefindende, der efterfølgende skulle vise sig at skyldes en hjerneblødning, hun pådrog sig under kørslen. Det førte til, at bilen fortsatte ligeud og ud over en bjergskråning, da den skulle igennem et hårnålesving.

I mange år efter har der været forskellige teorier fremme om, hvad der førte til ulykken. En af disse teorier går på, at det måske i virkeligheden var Stéphanie, der kørte og mistede herredømmet over bilen. Hun var ved at tage kørekort på denne tid, men havde endnu ikke fået det.

Jeg kørte ikke

Ifølge Hello Magazine har prinsesse Stéphanie, der nu er 56 år, i et interview til magasinet Paris Match reageret således på rygterne:

- Jeg kørte overhovedet ikke. Faktisk blev jeg kastet rundt inde i bilen ligesom min mor, som blev kastet om på bagsædet. Døren ind til passagersædet var fuldstændig slået ind. Jeg kom ud af bilen i den eneste tilgængelige side, ved førersædet, udtalte prinsessen.

Forsøgte alt for at stoppe bilen

Prinsesse Stéphanie fortalte også, at hun var meget træt af alle konspirationsteorierne om ulykken, der ifølge hende har holdt liv i et ikke-eksisterende mysterium, og hun opfordrede folk til at stoppe spekulationerne.

- Efterforskningen viste, at automatgearet sad i "park position". Fordi at jeg var ved at tage kørekort, vidste jeg, at man skulle sætte den i "park" for at stoppe bilen. Jeg forsøgte alt - jeg prøvede endda at trække håndbremsen. Forvekslede min mor bremsepedalen med speederen? Jeg ved det ikke. Men jeg kørte ikke bilen, tilføjede prinsesse Stéphanie.

Læs mere om: