27. maj. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Dette drømte Mette-Marit om som lille pige

Kronprinsesse Mette-Marit
Kronprinsesse Mette-Marit
Foto: Mega
Norges kronprinsesse Mette-Marit har en kæmpe passion, der fylder meget i hendes hverdag. Allerede som barn elskede Mette-Marit noget helt særligt.

Norges kronprinsesse Mette-Marit fortalte forleden i et opslag på kongehusets sociale medier om, hvordan hun fik øjne og ører åbnet for bøgernes fantastiske verden.

Under overskriften ”Min læsehelt” sendte Mette-Marit med rørende ord i en video en hilsen og hyldest i retning af sin elskede mor, der flittigt læste op af forskellige bøger, og det var noget, Mette-Marit elskede som lille pige.

Kronprinsesse Mette-Marit elsker bøger

- Alle har behov for at have en læsehelt. Min læsehelt er min mor. Da jeg var lille, læste hun for mig næsten hver aften, siger kronprinsesse Mette-Marit og fortsætter.

- Hun læste litteratur, som passer til børn, og noget som passede til nogen, som var meget ældre end mig, da jeg var lille. Og det tror jeg er en af grunden til, at jeg blev så glad for at læse. Grunden til, at folk har brug for læsehelte er, fordi vi har behov for at forstå betydningen af, hvad litteraturen kan give vores liv, siger Mette-Marit og fortsætter.

Drømte sig væk til andre lande

- Og for mig som lille var noget af det hyggeligste, jeg vidste var at læse historier om folk, som boede i andre lande Det gjorde, at jeg kunne drømme mig væk til Mongoliet, Persien og mange steder, hvor jeg ikke havde været før, og jeg spekulerede over, hvordan de havde det dé, fortæller kronprinsessen, der også kommer med en opfordring.

- Jeg opfordrer alle jer derhjemme til at spørge nogen, som I kender om at læse lidt sammen med jer. For at læse sammen giver noget helt specielt i forhold til det at nyde en bog. Så fra mig – jeg håber, at alle finder sin egen læsehelt. Ha det godt, lyder det fra Mette-Marit, der præsenterede sin læsehelt som et led i en norsk kampagne, der skal sætte fokus på litteraturens betydning for alle i det norske samfund.

Læs mere om: