16. nov. 2022
Af Malan Joensen

Kong Charles har en ny plan for fremtiden, hvor disse kongelige skal helt frem i forreste række

Kong Charles.
Kong Charles.
Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Briternes monark vil have ændret, hvilke kongelige der skal være med i gruppen af rigsforstandere.

Kong Charles har nu siddet på posten som briternes monark i et par måneder, og perioden som ny konge har givet Charles mulighed for at overveje, om de gamle systemer nu også er helt tidssvarende.

Et af de emner, kong Charles har taget op til genovervejelse, er gruppen af rigsforstandere.

Ifølge Daily Express siges det, at dronning Elizabeth også tænkte over at ændre sammensætningen, den sidste tid hun levede, men at det blev ved tanken, fordi hun ikke rejste udenlands i større stil.

De senere år har der jo som bekendt været en del uro i den britiske, royale andedam, og det har medført, at tre ellers så fremtrædende medlemmer af kongefamilien mere eller mindre frivilligt har trukket sig fra jobbet som professionelle kongelige med officielle opgaver og tilladelse til at klippe snore over og holde velgørenhedstaler i alle hjørner af kongeriget.

Mens prins Harry og hertuginde Meghan selv har trukket stikket på den royale tilværelse og er rejst til USA for at søge nye og anderledes veje, har prins Andrew fået det kongelige tæppe revet fuldstændig væk under sig som følge af skandalesagen om Virginia Giuffre og Jeffrey Epstein.

En sag, som prins Andrew alle dage har bedyret sin uskyld i, og som der blev bundet en stor, økonomisk sløjfe på ved et forlig mellem Giuffre og prinsen. Da havde hans renommé dog taget varig skade.

Inden forliget havde dronning Elizabeth fjernet de sidste, tilbageværende protektioner fra prinsen samt hans militære rang og diverse ærestitler og sendt ham ned på bagerste række.

Herfra er man som medlem af kongefamilien velkommen til forskellige familiære arrangementer og mærkedage, men man har ingen officelle opgaver eller pligter i kongehus-regi.

Selv om de tre således de facto er helt væk fra de officielle, kongelige rækker, så betyder deres plads i tronfølgen, at de faktisk stadig er blandt de allerforreste, når det gælder hvervet som rigsforstander.

Anne og Edward skal ind i gruppen igen

Inden dronning Elizabeth døde, var Charles' søskende prinsesse Anne og prins Edward længere oppe i arvefølgen og dermed også selvskrevne som rigsforstandere.

Kong Charles vil have ændret loven, således at de to bliver indskrevet som mulige rigsforstandere på livstid.

Ifølge britiske medier som Daily Express, står der i den nuværende lov om rigsforstandere, at det er monarkens bedre halvdel plus de næste fire voksne i tronfølgen, der kan være rigsforstandere for kong Charles, skulle han være udenlands eller syg.

Og eftersom han nok som oftest vil have dronning Camilla ved sin side, når han forlader landet, er de næste fire i rækken pludselig meget tæt på at skulle vikariere.

I øjeblikket er de fire prins William, prins Harry, prins Andrew og Andrews ældste datter prinsesse Beatrice.

Mens William jo ret hurtigt og nemt kan indsættes som rigsforstander, er det anderledes med prins Harry, der for det første bor i USA, og for det andet selv har ønsket at træde tilbage fra de kongelige pligter.

Prins Andrew vil ifølge anonyme kilder enormt gerne tilbage på de bonede gulve og være fuldtids-kongelig, men efter skandalesagen er folkestemningen mildest talt ikke for prins Andrew, og det vil derfor være skadeligt for monarkiets popularitet at sætte Andrew til at passe butikken, mens storebror og fruen er udenlands.

Hvad angår prinsesse Beatrice anses hun både for fornuftig og ukontroversiel, men hun har ingen officielle opgaver på vegne af kong Charles og lever et forholdsvist tilbagetrukket liv, hvor hun til daglig arbejder i et amerikansk tech-firma.

Derfor kan det virke lidt løjerligt, hvis hun pludselig skulle åbne parlamentet, mødes med ambassadører, og hvad der ellers følger med jobbet som rigsforstander.

Ifølge Daily Express er man i Parlamentet i færd med at behandle lovforslaget, der konkret går ud på at tilføje prinsesse Anne og prins Edward til gruppen af rigsforstandere i stedet for - af diplomatiske familiehensyn - at fjerne nogen fra listen.

Der skal ifølge loven altid være to personer fra gruppen af rigsforstandere i landet, når kongen er rejst, så derfor vil det være meget praktisk at have føjet et par kandidater til, der både bor i England og har officielle, kongelige opgaver.

Det ventes, at kong Charles og dronning Camilla vil drage på en større officiel udlandsrejse til foråret, så da skulle hele kabalen med rigsforstandere gerne være gået op.

Læs mere om: