31. okt. 2016
Af Trine Larsen

Dronning Silvia og kong Carl Gustaf fik besøg af paven

Pave Frans, dronning Silvia og kong Carl Gustaf
Foto: AOP
Pave Frans indledte i dag sit to-dages besøg i Sverige i anledning af 500-året for Reformationen og blev her mødt af dronning Silvia og kong Carl Gustav.

Dronning Silvia og kong Carls Gustaf kunne i dag byde hjertelig velkommen til pave Frans, da han besøgte Sverige og domkirkebyen Lund. Pavens besøg i Lund blev bl.a. fejret med prædiken i Domkirken.

Pavens to-dages besøg sker som led i den globale fejring af Reformationen, der næste år kan fejre 500-års jubilæum. Reformationen startede i 1517, da præsten Martin Luther lagde sig ud med den katolske kirke, da han hængte sine protester op på kirkedøren i Wittenberg.

Første pavebesøg i Skandinavien i næsten 30 år

Det enestående besøg af Paven, som overhovede for den katolske kirke, der accepterer 500-års fejringen af den Lutheranske kirke, altså den protestantiske kirke, har skabt stor interesse og glæde mange steder, og ikke mindst i Sverige, som paven valgte at besøge.

LÆS OGSÅ: Dronning Silvia fortæller om særlig gave fra dronning Ingrid

Ikke siden 1989 har en pave besøgt Skandinavien og dengang, da det var pave Johannes Paul, som gæstede både Sverige, Norge og Danmark. Her var paven også på besøg hos dronning Margrethe og prins Henrik på Fredensborg Slot, hvor han også blev varmt modtaget. Dette var efter, hans kalot faldt af, da han knælede og kyssede dansk jord på Flyvestation Værløse.

Dronning Silvia besøgte paven i Rom i april

Pave Frans' besøg i Lund, var et kært gensyn for dronning Silvia, idet hun faktisk var i Rom sidste år i april og i Vatikanet mødtes pave Frans. Mødet handlede om udnyttelsen af kvinder og børn, en konference dronning Silvia og hendes datter, prinsesse Madeleine deltog i og derfor blev inviteret på besøg hos paven.

Her var også prinsessens dengagn et-årige datter, Leonora med og gemalen, Chris O'Neill, der er kongefamiliens eneste katolik. Derfor var mødet i Vatikan-staten en ekstra oplevelse for Chris O'Neill, der da også mødte paven med en vis ærbødighed og et kys på pavens ring.

LÆS OGSÅ: Prinsesse Leonore og hendes forældre mødte paven

Reformationen menes egentlig først at være indført i Sverige i 1527, da Lund endnu var en del af Danmark, mens Luthers 95 protester på kirkedøren i Wittenberg slotskirke, som dronning Margrethe netop har syet et alterforhæng til, startede det hele i Wittenberg i 1517.

Pave Frans, dronning Silvia og kong Carl Gustaf
Foto: AOP

Læs mere om: