16. jan. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Nyt fra kongehuset: Derfor blev Silvia og Carl Gustaf vaccineret nu

Dronning Silvia og kong Carl Gustaf.
Dronning Silvia og kong Carl Gustaf.
Foto: Martin Høien
Sveriges kongepar er blevet vaccineret mod corona, og for mange var det en overraskelse, at det skete nu. En del svenskere synes, at det er et problem.

Kong Carl Gustaf og dronning Silvia blev fredag vaccineret mod corona, og det har overrasket mange, at kongeparret allerede nu blev vaccineret.

I Sverige har man således en coroma-strategi, der betyder at det ikke var til at forudse, at Silvia og Carl Gustaf skulle vaccineres nu.

Silvia og Carl Gustaf på Stenhammar Slot

Kongeparret blev vaccineret af deres egen læge – den såkaldte livlæge – på Stenhammar Slot.

Ifølge det svenske kongehus’ kommunikationschef Margaretha Thorgren har kongen og dronningen det godt, efter de har fået den første dosis af vaccinen.

De skal have den anden dosis indenfor nogle ugers tid.

Mange er kritiske

Enkelte svenskere forholder sig kritisk til de royale vaccinationer.

På sundhedsmyndighedernes hjemmeside fremgår det klart, at de som har størst behov for beskyttelse mod covid-19, skal tilbydes vaccinen først, og mange mener ikke, at det indbefatter borgere som kong Carl Gustaf og dronning Silvia på henholdsvis 74 år 73 år.

Svensk strategi

Tilmed sundhedspersonale, som arbejder med borgere eller patienter i risikogruppen, skal vaccineres først og altså i den første fase af Sveriges strategi.

Og det er først i fase to, at personer over 70 år som kongeparret egentlig skal vaccineres ifølge sundhedsmyndighederne eller Folkhälsomyndigheten.

Kongehuset udtaler sig

Mediet Svensk Damtidning har spurgt kongehusets kommunikationschef, hvordan det kan være, at Silvia og Carl Gustaf er blevet vaccineret nu?

– Der er to svar på det. Det første er, at det her er på livlægens, eller kongeparrets læges, anbefaling, siger Margaretha Thorgren og fortsætter.

– Den anden del er, at hvis du ser kongens citat, som lyder, at der blandt det svenske folk også findes en tvivl om, hvorvidt man skal lade sig vaccinere, så ser kongen det mere eller mindre som en samfundspligt at også vise og anbefale, at man lader sig vaccinere, siger Thorgren og understreger, at der altså er et dobbeltsvar på spørgsmålet, som Svensk Damtidning på vegne af mange utilfredse landsmænd og -kvinder stiller.

Det primære svar er dog ifølge den kongelige kommunikationschef, at det er livlægens beslutning, at Silvia og Carl Gustaf skulle vaccineres nu og ikke vente.

Læs mere om: