Livsstil - 5 mærkelige årsager til du altid er træt

Foto: AOP

Det er ikke altid manglende søvn, der er årsagen til din træthed.

Fredag, 1. november 2013 - af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media

Har du været sent oppe, sovet dårligt eller mødt endnu tidligere på jobbet, er der en meget naturlig årsag til, du er træt. Men andre dage, hvor du har fået den søvn, du har brug for, giver det ikke mening, at du er meget træt.

Men trætheden kan skyldes en række andre ting, og det er ikke nødvendigvis let at opklare.

- Det er ligesom at spørge en børnelæge, hvorfor et spædbarn græder. Svaret kan være mange forskellige ting, siger Tanvir Hussain, der er læge og kardiolog i Los Angeles.

Her får du en række faktorer, der kan være årsager til din træthed:

1. Du er dehydreret

En undersøgelse publiceret i tidsskriftet The Journal of Nutrition i 2012 viser, at kvinder, der ikke drak nok vand til at erstatte kroppens væsketab, i højre grad oplevede humørsvingninger og manglende energi. Forskerne mener, det skyldes neuroner i hypothalamus, som er det område i hjernen, der kontroller væskebalance og kropstemperatur, og som sender signaler til resten af hjernen om det manglende væskeindtag.

Sørg derfor for at drikke nok vand. Det anbefales, man drikker 1 ½ liter vand om dagen og mere, hvis man træner, eller det er meget varmt. Generelt skal du gerne have brug for at tisse hver tredje time, og farven på urinen skal være lysegul, siger Gina Sirchio, der er læge og kostvejleder ved LaGrange Institute of Health i Chicago.

2. Du har en hjertesygdom

I en undersøgelse publiceret i tidsskriftet Heart & Lung oplevede halvdelen af de adspurgte kvinder, som havde fået et hjerteanfald, at de havde søvnproblemer, og de oplevede en enorm træthed i ugerne op til hjerteanfaldet.

En usædvanlig følelse af at være forpustet, når du rører dig, er heller ikke et godt tegn, forklarer Tanvir Hussain. Når blodårerne stoppes til, eller hjertemusklen bliver svag, vil det reducere blodgennemstrømningen, hvilket vil forhindre dine muskler og væv fra at få ilt og dermed fungere optimalt.

Har du symptomer som træthed, brystsmerter, angst eller koncentrationsproblemer, bør du opsøge en læge.

3. Du mangler jern

Hvis du lider af jernmangel, vil du opleve en enorm træthed. For lidt jern i kroppen påvirker de røde blodceller, hvilket gør det sværere for din krop at få ilt. Et indtag af for meget jern har dog samme effekt, siger Gina Sirchio.

Hun råder til, man får sit blod testet for jern hos lægen en gang om året for at være sikker på, at man hverken får for lidt eller for meget.

4. Du lider af stress

Normalt er niveauet af stresshormonet kortisol højt om morgenen og lavere om aftenen, hvilket bidrager til en normal døgnrytme. Men har du kronisk stress, ødelægges denne rytme, forklarer Marc Bubbs, som har grundlagt Naturopathic Sports Medicine i Toronto.

Er din krop hele tiden i højt alarmberedskab, kan du ikke falde til ro om aftenen, og det går ud over din søvn. Derfor skal du arbejde på at komme af med stressen igen, evt. med hjælp fra meditation, lyder rådet fra eksperterne.

5. Du har en urinvejsinfektion

Mange kvinder, som har en urinvejsinfektion, oplever, at de bliver trætte og får en fornemmelse af at være syg.

- Det er kroppens måde at tvinge dig til at slappe af for at fokusere al energi på at bekæmpe infektionen, forklarer Ashley Carroll, der er læge og professor ved Virginia Commonwealth University.

Har du symptomer på en infektion, skal du skynde dig til lægen, som udskriver antibiotika.

Sørg for at hvile dig, drikke godt med vand og spise sundt, mens du er under behandling, råder lægen.

    Derfor går du i stå med dit vægttab