Onsdag, 7. august 2013 — af af Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media

Livsstil - 5 sygdomme der oftest rammer kvinder

Foto: AOP
Der er nogle sygdomme, som naturligt nok kun kan ramme kvinder. Bliv klogere her...

Godt nok lever vi kvinder i gennemsnit længere end mænd, men det betyder ikke, at vi ikke kan blive ramt af alskens sygdomme undervejs. Visse lidelser er kvinder endda mere disponerede for.

Der er nogle sygdomme, som naturligt nok kun kan ramme kvinder. Eksempelvis sygdomme i livmoderen eller i æggestokkene. Men der er også lidelser, som kvinder mindre indlysende rammes oftere af end mænd. På nyhedsmediet Huffingtonpost.com har man fundet frem til hele fem sygdomme, som går under den kategori. Og desværre er det langt fra dem alle, som vi selv har nogen indflydelse på og har mulighed for at forebygge.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Her er fem af de sygdomme, som vi kvinder oftere rammes af end mænd:

Multipel Sklerose

Denne sygdom rammer ifølge det amerikanske Multiple Sclerosis Society to til tre gange så mange kvinder som mænd. De fleste oplever de første symptomer, mens de er mellem 20 og 40 år gamle, og der findes desværre endnu ikke nogen kur, ligesom man ikke med ved, hvad årsagen er til, at den opstår. Symptomerne er de såkaldte attaks, som kan være alt lige fra lammelser, føleforstyrrelser og synsforstyrrelser.

Lupus

Lupus er en samlebetegnelse for en række sygdomme og symptomer, der opstår, fordi immunsystemet giver sig til at angribe kroppens egne celler. Lupus er altså en autoimmun sygdom, der er kronisk. Man ved ikke, hvad der udløser sygdommen, men den rammer ifølge Lupus Foundation of America i 90 procent af tilfældene kvinder. Nogle af de typiske symptomer er bl.a. træthed, hævede fødder, led, hænder og øjne samt hårtab. Hvis sygdommen ikke opdages, så kan den med tiden gøre stor skade på nyrerne.

Kronisk træthedssyndrom

Hos det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention forklarer man, at kronisk træthedssyndrom er en kompleks og meget invaliderende lidelse. Søvn synes ikke at afhjælpe trætheden, som også kan være ledsaget muskelsmerter, hukommelsestab og søvnløshed. Kvinder har fire gange så stor risiko for at udvikle sygdommen som mænd, men man ved ikke hvorfor.

Depression

Dobbelt så mange kvinder som mænd oplever at få en depression på et tidspunkt i deres liv. Ifølge den amerikanske Mayo Clinic, så er det en ud af fem kvinder, der bliver ramt igennem deres liv. Man ved ikke, hvorfor kvinder har en højere risiko herfor, men måske hænger det sammen med, at kvinder generelt oplever flere store hormonelle forandringer i livet, hvilket muligvis gør dem mere sensitive.

Cøliaki

Overfølsomhed over for gluten er en lidelse, hvor 60-70 procent ifølge National Foundation for Celiac Awareness af de ramte er kvinder. Gluten er et protein, der primært findes i hvede, byg og rug. Hvis man er allergisk over for gluten, så ødelægger den slimhinden i tyndtarmen, hvilket gør det svært at fordøje maden. Symptomerne på glutenallergi er bl.a. svær mavepine, diarré, oppustethed og vægttab. I gennemsnit går der ti år fra sygdommen opstår, til den diagnosticeres, hvorfor der sandsynligvis kan ske en del skade i kroppen inden da. Behandlingen er en glutenfri kostomlægning.

LÆS OGSÅ:

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden