17. aug. 2013
Af af Femina, Aller Media

Livsstil - 5:2 diæten: Kuren alle snakker om

5:2 diæten
Foto: AOP
Spis, som du plejer 5 dage om ugen og hold en let faste de øvrige 2 dage. Det giver garanti for sundt vægttab, lover Kate Harrison, der er forfatter til bestselleren ”5:2 diæten”, der snart udkommer i Danmark. Læs her, hvordan hun taber sig - og stortrives - på den revolutionerende diæt.

5:2 diæten - kort fortalt

Vil du tabe dig ca. et halvt kilo om ugen? Så spis, hvad du vil 5 dage om ugen, og hold en let faste 2 dage om ugen. På dine 2 fastedage må du spise ca. 500 kalorier (brug dem helst på en lille morgenmad og en lille aftensmad) samt drikke rigeligt vand og supplere med sort kaffe og te, som ikke indeholder nogen kalorier.

7 gode grunde til at følge 5:2 diæten

1) Den lader dig spise din yndlingsmad det meste af tiden

2) Den gør det muligt for dig at tabe dig og holde vægten (de fleste taber sig ca. et halvt kilo om ugen)

3) Den gør dig skarpere i hovedet og stærkere i kroppen

4) Den vil ændre din indstilling til mad og sult for altid

5) Den er fuldstændig fleksibel, så du kan tilpasse den din livsstil

6) Den passer både til mænd og kvinder og til dem, der aldrig har været på kur før, og dem der har prøvet alt

7) Du vil have lyst at holde fast i den gennem resten af livet

Hvordan fungerer 5:2 diæten?

- Så længe jeg holder nøje øje med mine madvaner to dage om ugen, ved jeg, at jeg resten af tiden kan tillade mig at nyde lidt af det, jeg holder af – og stadig tabe mig. Siden jeg opdagede denne måde at spise på, har jeg tabt mere end ni kilo uden at give afkald på noget af den mad, jeg virkelig elsker: Ost, chokolade og en cocktail i ny og næ.

Til morgenmaden i dag nød jeg en croissant med chokolade og mandler fra det bedste bageri, jeg kender. Takket være 5:2-diæten kan jeg nu forkæle mig selv, men stadig tabe mig.

I morgen skal jeg så faste. Det er én af to ugentlige fastedage (2-tallet i 5:2), hvor jeg gør tingene helt anderledes. Strengt taget er det ikke rigtig faste, for jeg må spise op til tre små måltider. Men de fleste ”5:2’ere” kalder alligevel disse dage med reduceret kalorieindtag for fastedage.

Hvad må man spise på fastedagene?

- På en sådan fastedag spiser jeg cirka 25 procent af de kalorier, min krop reelt har brug for, dvs. ca. 500-700 kcal. Med et indtag på det niveau forandres den måde, mit stofskifte fungerer på, men jeg kommer ikke til at føle mig svimmel eller ulideligt sulten, sådan som det formentlig ville være tilfældet ved en ”rigtig” faste.

Jeg spiser ved frokosttid og aftentid. F.eks. noget suppe til frokost og en mindre ret bestående af grøntsager i karrysauce til aftensmad, efterfulgt af lidt ekstra grøntsager eller måske noget yoghurt eller et stykke frugt til dessert. Og jo, det er et meget begrænset fødeindtag, men jeg er ligeglad, for dagen efter kan jeg glemme alt om at tælle kalorier og spise, hvad jeg har lyst til.

Hvorfor er diæten sund?

- I medicinske kredse har man gennem længere tid kendt til fordelene ved at faste, men nu er denne måde at spise på endelig ved at blive mainstream. Når du reducerer dit kalorieindtag radikalt i korte perioder, fremtvinger du nogle forandringer i dit stofskifte og din hjernefunktion, som kan bidrage til at formindske risikoen for at blive ramt at de sygdomme, vi alle frygter: Kræft, hjertesygdomme, Alzheimers og diabetes. Når din krop arbejder hårdt for at reparere de celler, som er blevet beskadiget af aldring og dårlig livsstil, gavner det både kroppen og hjernen. Jeg har mere energi, end jeg har haft i årevis, mind indstilling til tingene er blevet mere positiv, og jeg føler mig yngre – og ser også sådan ud.

LÆS OGSÅ:

Læs mere om: