Onsdag, 6. februar 2013 — af af FEMINA, Aller Media

Livsstil - Dette kosttilskud bør du undgå

Over halvdelen af alle danskere supplerer kosten med en lille, daglig pille i form af kosttilskud. Men der er god grund til at være kritisk: Overdreven brug af kosttilskuddet betakaroten kan nemlig øge din risiko for kræft.

Er du også én af mange danskere, der hver dag tager et kosttilskud for at booste sundheden? Så er der god grund til at forholde sig kritisk til de produkter, du tager, skriver norske kk.no.

Det er mere specifikt kosttilskuddet betakaroten, som du skal være på vagt overfor. Stoffet er et farvestof som findes i planter og tilhører familien af karotenoider. Stoffet lagres i hudcellerne, hvor det får kroppen til at danne farvepigmenter hurtigere. Betakaroten findes naturligt i grønsager som gulerødder, broccoli og tomat.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Øget risiko for kræft

Men overvejer du at tage et ekstra tilskud i form af et kosttilskud, skal du være på vagt, advarer professor Lars Vatten fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet i Trondheim. Han henviser til en undersøgelse, som bekræfter sammenhængen mellem betakaroten og lungekræft.

- For en del år tilbage testede man betakaroten i forhold til lungekræft, hvor halvdelen af testpersonerne fik betakaroten som kosttilskud. Men undersøgelsen blev afbrudt, fordi det viste sig at dødeligheden var øget blandt de testpersoner, som fik betakaroten, siger han til forskning.no.

Spis bare løs af det naturlige

Diætist og ernæringsforsker Tine Sundfør støtter teorien og advarer især rygere mod at tage betakaroten.

- Studier har vist, at tilskud af betakaroten øger risikoen for lungekræft hos mænd, der ryger, og det er sandsynligt at tro, at det samme er tilfældet for kvindelige rygere, siger hun til kk.no.

Samtidig understreger hun dog, at det ikke har vist sig at være farligt at spise madvarer med et naturligt højt indhold af betakaroten. Og det er slet ikke nødvendigt at supplere kosten med et ekstra skud betakaroten.

- Vi får det, vi behøver, så længe vi spiser sundt og varieret, siger Tine Sundfør.

Kilder: kk.no og DTU Fødevareinstituttet

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden