Livsstil - Do's and don'ts når du skal til bryllup
Sommeren er højsæson for bryllupper, og med de mange traditioner og overtro, kan det være en god idé at få opdateret reglerne, inden du gæster den store fest, så du ikke træder brudeparret overlakskoene. Og inden du overhovedet kommer af sted, er der en vigtig note.
- Ofte skriver brudeparret i invitationen, hvis der er en dresscode, så er der ikke så meget at rafle om. Men som kvinde skal du absolut ikke dukke op i hvidt. Den farve er forbeholdt bruden. Og vil man gerne have sort på, er det en god idé at spørge først, da mange forbinder det med en sørgefarve, siger bryllupsskribent Anna Matthiesen fra Colourfull-ink.com til Alive.dk.
Under middagen
De fleste bryllupper har en toastmaster, som gør rede for, hvem der skal holde tale hvornår. Men der er en officiel rækkefølge, hvis ikke andet bliver sagt.
- Først taler brudens far. Derefter er det brudgommen, forloveren, brudgommens far, og hvis bruden selv vil holde tale, så kommer hun ind her. Derefter er det et stort misk mask, men sørg for ikke at være den første til at slå på glasset, det er upassende.
Begynder din sidemand at banke med gaflen i sin tallerken, skal du ikke blive forskrækket, det betyder bare, at han ønsker at se brudeparret kysse.
- Derudover skal bruden vise strømpebånd eller kysse sin mand under bordet, hvis gæsterne tramper i gulvet, og så må herrerne i selskabet ikke smide jakken eller løsne slipset, før gommen gør det. Og det kan blive rigtig varmt for de mandlige gæster, hvis gommen ikke lige er opmærksom på det, siger Anna og påpeger, at hun taler af erfaring, siger Anna Matthiesen.
Brudevals før diskodans
Inden klokken slår midnat, skal brudeparret have danset brudevals, ligesom man også skal rive brudens slør i stykker og klippe sokkerne af gommen.
- Hvis bruden har oldemors gamle fine slør på, så kan man godt skifte det ud med et riveslør, siger Anna og fortsætter:
- Og derefter vil man typisk kaste brudebuketten. Men det er ikke en dansk tradition at kaste brudebuketten, og mange vil gerne beholde den. I så fald skal man tørre den eller ifølge gammel tradition lægge den på en nær afdød slægtnings grav.
Traditionen siger, at brudeparret skal være de første til at forlade festen. Men det laver mange om, da de gerne vil blive. Det er så fald god stil, at parret fortæller gæsterne det, så de gamle og trætte kan smutte hjem.
- Ellers er kutyme, at man ikke forlader festen før efter brudevalsen. Og de fleste venter da også med at forlade den til efter natmaden, siger Anna.