20. aug. 2013
Af af Mia Qvist Scheelsbeck, Aller Media

Livsstil - Endnu en dårlig nyhed til kaffedrikkere

kaffe sundt usundt
Foto: AOP
Det kan være en god idé at skrue ned for kaffeforbruget, viser ny forskning.

Alt med måde, siger man ofte, og noget tyder på, at det nu også gælder kaffe. Og det vil sikkert ærgre dem, der kommer igennem dagen med hjælp fra mange kopper kaffe.

For selvom forskere igennem årene har fundet en række helbredsfordele ved den sorte drik, så viser ny forskning nu, at drikker man for meget kaffe, kan det føre til for tidlig død, skriver Huffington Post.

Forskerne fandt en højere risiko for tidlig død på 21 pct. hos personer under 55 år, der i gennemsnit drak 28 kopper kaffe om ugen, hvilket svarer til omkring fire kopper dagligt.

Flere smøger og dårligere kondi

Undersøgelsen, der har været publiceret i tidsskriftet Mayo Clinic Proceedings, inkluderede 43.727 personer mellem 20 og 87 år, som svarede på spørgeskemaer om deres livsstilsvaner mellem 1979-1998. Der var en klar overvægt af mænd.

Forskerne så dog en klar tendens til, at personerne under 55 år, der drak mere end de fire kopper kaffe dagligt, var mere tilbøjelige til at ryge og mindre tilbøjelige til at være i god form.

Undersøgelsen viste ikke den samme dødelighed hos personer over 55 år med et højt kaffeforbrug, og det får altså forskerne til at understrege, at det især er de unge, der skal være opmærksomme på et overforbrug af kaffe.

Sunde og usunde egenskaber forvirrer

Ifølge forskerne er årsagen til, at kaffe både har sunde og usunde egenskaber, at det er en kompleks drik, som består af tusindvis af komponenter.

- Ny forskning har konkluderet, at kaffe er en af de helt store kilder til antioxidanter i vores kost, og det har potentielle positive effekter på betændelsestilstande i kroppen. Men det er også kendt, at kaffe har en helt anden virkning, fordi koffein kan frigive adrenalin, hæmme insulinaktiviteten samt øge blodtrykket og homocystein-niveauet, der kan være en risikofaktor i forhold til hjertesygdomme, siger forskerne bag undersøgelsen.

Skal der nævnes flere positive faktorer, kan kaffe ifølge forskerne mindske risikoen for depression, kræft og diabetes, skriver Huffington Post.

Det spiller naturligvis også en rolle for sundheden, om man drikker koffeinfri kaffe, og om man propper hver enkelt kop med fløde og sukker.

Kilde: Huffington Post

    Læs mere om: