17. sep. 2012
Af af Lindi Winkel/Q

Livsstil - Få hvide tænder - Guide til et smukt smil

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/guidetilhvidetander.jpg
Arkivfoto: AOP
Q afliver i samarbejde med tandlægeforeningen myter om, hvordan man får hvidere tænder, og vi har samlet en masse gode råd til, hvordan du naturligt kan fremme de hvide bisser

En glad mund giver hvide tænder

Børst: Du tror måske, at en god, hård omgang med tandbørsten er den bedste måde at få rene tænder på, men børster du for hårdt, kan det irritere tandkødet. Vælg en tandbørste med medium hårdhed i børsterne, og børst i små cirkler.

Tråd: Vi gider virkelig ikke - men det er vigtigt at huske tandtråden. Hvis vi over længere tid springer tråden over, kan det give rødt og hævet tandkød og paradentose. Tandlæger råder os til at gribe tråden tre gange om ugen, da huller i tænderne og tandkødsbetændelse ofte starter mellem tænderne, hvor selv den mest grundige tandbørstning ikke kan nå.

Tyg: Vores spyt både fjerner bakterier i munden og bidrager med nogle af de mere hjælpsomme af slagsen, som beskytter os mod betændelse.

Hvidere tænder: Hvad virker egentlig?
Der findes mange husråd og myter om, hvordan vi kan få hvidere tænder. Q har bedt tandlægeforeningen om at dømme sandt eller falsk!

MYTE: Æbler kan naturligt blege tænderne.
Både sandt og falsk

På kort sigt kan meget store mængder friske æbler gøre tænderne hvidere, men faktisk vil der så være tale om skader på tænderne. Æbler indeholder syre, og syre opløser emaljen på tænderne. At tænderne kan se lidt hvidere ud, er altså et af de første tegn på, at man har fået syreskader, så de hvide glæder vil ikke vare evigt.

MYTE: Vi kan roligt bruge bagepulver til at slibe tænderne hvidere.
Falsk

For det første kan du ikke roligt indtage bagepulver. For det andet har det i bedste fald ikke nogen effekt - i værste fald får du slibeskader og ondt i maven.

MYTE: Hvis man skylder munden med en blanding af lunkent vand og salt, får man hvidere tænder.
Falsk

Man kan måske opnå en lille effekt, hvis man skrubber tænderne med salt, men i så fald vil der være tale om slibeskader, og det vil IKKE være godt for tænderne.

Generelt om tandblegning
Når tænder bleges, sker der en opløsning af tandemaljen - uanset om det er tandblegning hos tandlægen, det drejer sig om, eller fordi man bader tænderne i æbler, jordbærmos, cola eller andre syreholdige ting.

Læs mere om: