10. maj. 2012
Af af Mia Qvist Scheelsbeck/Newsdesk og Louise Møller

Livsstil: Få mest ud af feriebudgettet

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/sparpengepaferiebudgettet.jpg
Arkivfoto: AOP
Få ekspertens seks råd til, hvordan du får en sund ferieøkonomi

Det er som regel en rigtig dyr omgang, når hele familien skal af sted på ferie. Det kræver for de flestes vedkommende en solid opsparing, hvis drømmeferien skal holdes.

Og opsparing er netop nøgleordet for overhovedet at kunne planlægge sin ferie. Det forklarer Lone Eriksen, der er personlig økonomisk rådgiver.

- Vil man på sommerferie, skal den prioriteres, så den bliver en del af det årlige budget. Det handler om at spare op hver måned, og når du ved, du eksempelvis har 25.000 kr., kan du begynde at tænke over, hvordan de skal bruges, så ferien opfylder både ønsker og krav, siger Lone Eriksen.

Økonomieksperten har følgende seks råd til, hvordan feriebudgettet kan overholdes.

1. Når du ved, hvor mange penge du har at bruge på ferien, kan du begynde at tænke over, hvilken type rejse du gerne vil have. Vil du eksempelvis være sikker på sol og varme, må en del af budgettet gå til flybilletter. Tænk over, hvad der er vigtigt for dig.

2. Skab et overblik over feriens samlede økonomi. Har du udgifter før ferien til eksempelvis pas og bilreparation? Har du udgifter hjemme, mens du er på ferie til f.eks. hundepasning, parkering i lufthavnen osv.? Og er der noget på ferien, du allerede kan tage højde for som f.eks. afgifter på de sydeuropæiske motorveje eller de ekstra høje benzinpriser? Der kan også være udgifter, når du kommer hjem, f.eks. døde planter eller noget fra ferien der skal sendes hjem. Afsæt gerne fem pct. af budgettet til uforudsete ferieudgifter.

3. Opdel budgettet i kategorier som entréer, transport, aktiviteter og andre ting, så du har et overblik over, hvor meget du skal bruge på de forskellige ting. Undersøg også, om du kan opnå rabatter på diverse museer, hvis I f.eks. er en gruppe eller besøger museet inden for et særligt tidsrum.

4. Er du på storbyferie, skal du måske ikke bestille værelse på et strandhotel, der ligger uden for byen. Det kan blive dyrt i transport frem og tilbage til byen. Book hotellet tæt på de steder, du skal besøge på ferien.

5. Brug kontanter når du kan. Drop dankortet - det er langt bedre at hæve et beløb, så du har kontrol over dit forbrug og en fornemmelse af, hvor meget du bruger. Hæv dog ikke for ofte, da der typisk er gebyrer på kontanthævninger i udlandet.

6. Skriv dit forbrug på ferien ned dagligt. Det kan være på din telefon eller et stykke papir, så du helt nøjagtigt ved, hvor meget du har brugt. På den måde undgår du ferietømmermænd på bankkontoen, når du vender hjem igen. Selvom man er på ferie, er det vigtigt at have kontrol over sit forbrug, understreger Lone Eriksen.

Bonustip: Rejser du med børn over 10 år, kan du med fordel give dem lommepenge, som de kan bruge på ferien. Børn vil hele tiden have ting på ferien, men hvis de selv betaler de ting, de gerne vil have, er børnene jo nødt til at lære at prioritere. Forklar dem udførligt, at pengene skal række til hele ferien.

Læs mere om: