22. jan. 2013
Af af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Fem grunde til du ikke skal veje dig

Badevægt
Badevægt
Det kan være en god idé at fokusere på noget helt andet end vægtens tal.

Det er nok de færreste, der ser frem til at stille sig op på vægten om morgenen for at se sandheden om det alt for gode liv i øjnene.

Faktisk har en undersøgelse blandt britiske kvinder vist, at nogle kvinder hellere vil blive set nøgne af en kollega eller blive droppet af en kæreste end at stille sig op på badevægten, skriver Huffington Post.

Men ifølge Cynthia Sass, der er amerikansk diætist, skal du helt droppe at stille dig op på vægten, hvis det er for svært for dig. Det kan nemlig have en række konsekvenser.

Her får du fem grunde til, du ikke behøver en badevægt:

Du begynder at spise mere

Hvis du stiller dig op på vægten og ser et langt højere tal, end du havde forventet, kan det føre til, du bliver vred, fortvivlet og dømmende over for dig selv. Og det kan betyde, du opgiver de sunde målsætninger og i stedet begynder at spise efter dine oprørte følelser - og det kan ende rigtig galt.

Hvis du ikke kan klare at få din reelle vægt at vide, så gem badevægten langt væk. Diætisten anbefaler, at man i stedet mærker efter i sin krop - så ved man, om man på rette vej.

Vægten viser ikke alt

Selvom du måske ikke taber dig flere kilo ved at spise sundt, kan du opleve en række andre forandringer. F.eks. at din hud er pænere, du har mere energi, og dit tøj sidder måske bedre.

Når du skal vejes, er det jo heller ikke kun muskler og fedt, der indgår i tallet. Det er også væske i kroppen (som kan variere), ufordøjet mad og affaldsstoffer din krop endnu ikke er kommet af med. Derfor kan din vægt være højere, hvis du har meget væske i kroppen, selvom du måske har tabt noget kropsfedt.

Vægten siger ikke noget om kropsopbygning

Vi er meget forskellige, og dermed kan fem kvinder med forskellige højder og vægt bruge vidt forskellige størrelser.

Hvis du taber et kilo fedt, men tager et kilo muskler på, er din vægt jo stabil - men din kropsform vil være helt anderledes, forklarer Cynthia Sass.

At veje mindre er ikke lig med lykke

- En af mine klienter lærte endelig at slippe fokus på selve vægten. Hun så i stedet, hun var blevet mere tonet og kunne købe smallere jeans, selvom vægten var højere end hendes idealvægt, siger diætisten.

Før, da klienten var meget fokuseret på vægten, stressede det hende, hvilket påvirkede hendes søvnkvalitet og immunforsvar. Det gav hende craving og dermed mere mavefedt.

Derfor er en lavere vægt altså ikke lig med lykke. En række andre faktorer spiller ind.

Du kan måle det på andre måder

Har du svært ved at klare vægten, så mål dig i stedet med et par bukser. Hold øje med, hvordan de sidder, og hvor de strammer til.

Vær dog opmærksom på, at mange kvinder oplever væskeophobning i kroppen samt en oppustet mave i en uges tid pga. menstruationen, og mange kan have det på samme måde, når de har spist et salt eller usundt måltid mad.

Kan du mærke, du har taget meget på, så begynd at ændre dine vaner i stedet for at fokusere på vægtens tal.

Kilde: Huffington Post og Health.com

Læs mere om: