Livsstil: Fem symptomer du aldrig må ignorere

Arkivfoto: AOP
Kroppen fortæller dig, når der er noget galt, og nogle signaler skal man bare ikke ignorere

I de fleste tilfælde vil din hovedpine være på grund af tømmermænd og dine mavesmerter, fordi du har spist for meget. Men nogle gange er smerten et signal fra kroppen om, at der er noget galt, og så skal man lytte. Det skriver womenshealthmag.com, som har opstillet fem symptomer, som man skal være opmærksom på, da de kan være forklædt som små hverdagssmerter.

1. Alvorlig hovedpine
Du har sandsynligvis bare migræne, men har du ikke andre migrænesymptomer såsom synsforstyrrelser, så kunne det i værste tilfælde være en hjerne aneurisme. Fem procent af befolkningen har dem, men for det meste forbliver de problemfrie. Du mærker den kun, hvis den sprænger og dermed giver den værste hovedpine i dit liv.

- En aneurisme kan forårsage hjerneskade inden for få minutter, så du er nødt til at ringe 112 med det samme, siger hjertelæge Elsa-Grace Giardina, direktør for Center for kvinders sundhed i New York til womenshealthmag.com.

2. Skarp smerte i siden
Hvis du føler, at du bliver spiddet i den ene side og har kvalme og høj feber, så kan det være blindtarmsbetændelse. En anden mulighed er en cyste i æggestokken, og selvom de som regel er ufarlige og forsvinder af sig selv, kan de være meget smertefulde.

I begge tilfælde kræves akut kirurgi, da blindtarmen kan sprænge og beskadige det omkringværende væv, og en snoet cyste kan blokere for blodgennemstrømningen til æggestokkene. Sker det, bliver lægen nødt til at fjerne både æg og æggestok.

3. Tilbagevendende brystsmerter
Med jævne mellemrum får du, hvad der føles som et slemt tilfælde af halsbrand eller en klemmende fornemmelse, som om du bliver snøret ind i et korset.

Du har sandsynligvis bare spist for stærk mad, men hvis du ved, at hjerteanfald ligger til familien, må du ikke ignorere det. Symptomerne er åndenød, ondt i halsen og træthed foruden presset i din brystkasse. Hos yngre kvinder opstår hjerteanfald som regel under træning. Hvis det er tilfældet, ring 112.

4. Ubehag i maven og oppustethed
De fleste kvinder har prøvet at føle sig oppustet i sær lige op til en menstruation. Men hvis det sker ofte og er et nyt opstået problem, så kan det i værste tilfælde være kræft i æggestokkene. Symptomerne er oppustethed, underlivsbetændelse eller mavesmerter, og svært ved at spise. Sker det hver dag i mere en to-tre uger, opsøg læge.

Kræft i æggestokkene er ikke så almindeligt som brystkræft eller lungekræft (ca. 1 ud af 70 kvinder får det i løbet af deres liv), men din risiko er højere, hvis nogen i din familie har haft brystkræft eller kræft i æggestokkene, eller hvis du aldrig har været gravid. Den gode nyhed: Overlevelsesraten for kræft i æggestokkene er 90 procent hos kvinder, der er diagnosticeret tidligt.

5. Smerter og hævelse i benene
Hvis det føles som om, dine lægge er i brand, kan det være, at du har dyb venetrombose. Også kendt som en blodprop. Det kunne typisk være på din flyvetur til Tokyo, eller hvis du er limet til din stol i timevis. Blodet samler sig i den nederste del af kroppen, og når proppen bliver stor nok, vil det hæve og gøre ondt. Rygere og kvinder, der tager p-piller har en højere risiko for at udvikle blodpropper.

Modstå trangen til at massere området eller at gå det væk. Hvis en blodprop opstår, kan det flytte sig gennem dine blodårer op til dine lunger og lukke af for din iltforsyning. Opsøg i stedet din læge. Hvis du har en blodprop, skal du tage blodfortyndende medicin - nogle gange op til et år - til at opløse det.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden