Livsstil - Guide til det sunde pålæg
Der findes flere producenter, der laver velsmagende pålæg med lavere indhold af fedt. Den grønne slagter, Minimum og Levevis er nogle af de producenter, der har mange lækre og sunde typer pålæg. Nogle producenter laver også deres almindelige produkt i en fedtreduceret variant.
Sundt pålæg behøver ikke være besværligt eller kedeligt. Du kan sagtens spise "normalt" pålæg. Husk bare at være opmærksom på næringsdeklarationen, især fedtindholdet; det må ikke være over 10 gram fedt per 100 gram.
Herunder kan du læse om forskellige typer af pålæg, og hvordan du finder det sundeste alternativ.
Ost
Ost er en god kilde til protein og kalcium. Når du køber ost, skal du være ekstra opmærksom på fedtprocenten, da mange oste har et højt indehold af fedt. SlankeDoktor.dk anbefaler max 17 procent fedt/30+. Cirka to skiver mager ost om dagen er rimeligt at spise. Ost som hytteost, light smøreost og rygeost kan spises i større mængder.
Kødpålæg
Kød er en vigtig kilde til vitaminer, mineraler og protein. Gå altid efter magert kødpålæg med maksimalt 10 procent fedt. Vælg fedtfattige kødpålæg som for eksempel skinke, hamburgerryg, kylling og kalkun. Disse typer kan du spise flere skiver af dagligt. Kødpølse og spegepølse skal helst kun spises sjældent, for eksempel ved specielle lejligheder.
Leverpostej
Leverpostej er et populært pålæg. Desværre indeholder det næsten altid meget fedt. Hvis du gerne vil spise leverpostej, så vælg en fedtreduceret variant og smør kun et tyndt lag, og kom i stedet lidt ekstra grøntsager på.
Fiskepålæg
Fisk indeholder masser af sunde fedtsyrer. Især den fede fisk er rig på D og E- vitamin. Den fede fisk er således super sund, men indeholder stadigvæk mange kalorier fra fedt. Varier dit fiskepålæg mellem fed fisk som makrel og laks og mager fisk som tun og torskerogn. Spis den fede fisk til pålæg cirka to gange om ugen. Den magre fisk som eksempelvis tun i vand, rejer og torsk kan spises som pålæg hver dag.
Frugtpålæg
Frugtpålæg og marmelade indeholder som regel ret meget sukker fra frugt og bær, samt tilsat sukker. Gå gerne efter en sukkerfri marmelade, eller spis den almindelige i små mængder. En teskefuld er nok til en skive brød, kiks eller knækbrød. Spis marmelade og frugtpålæg maksimalt to gange om ugen, eller ved særlige lejligheder.
Vegetariske pålæg
Bønnepostej, hummus eller pate er nogle eksempler, som findes på markedet. Vegetarisk pålæg har den fordel, at det tit har et højt indehold af kostfibre. Mange produkter har også et lavt indehold af fedt, men kig gerne en ekstra gang. Bønnepostej og hummus kan du rolig spise et par skefulde af hver dag.
Æg
Blødkogt, hårdkogt, omelet, æggekage eller scrambled eggs. Æg mætter godt og er en udmærket kilde til protein og derfor perfekt som pålæg. Husk, at blommen indeholder relativt meget fedt. Et æg som pålæg til dit brød om dagen er rimeligt.
Grøntsager
Salatblade, peberfrugt, tomat, radisser, agurk, revne gulerødder - listen kan blive lang! Grøntsager tilfører ikke kun fibre og smag - det gør også dit brød og pålæg mere appetitligt. Du kan frit bruge så mange grøntsager du har lyst til. Avokado er et lækkert og sundt alternativ til smør, men indeholder mange kalorier fra fedt, 1 spiseskefuld avokado til 1 stykke brød er rigeligt.