Søndag, 9. december 2012 — af af Juliane Olsen, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Her er de skjulte allergifarer i dit hjem

Foto: AOP
Dit hjem er base for et væld af oversete bosteder for allergi, som du med fordel kan rydde op i.

Vaske tøj, rydde op, lufte ud. Alle de ting gør du i dit hjem for at undgå unødig skidt og snavs i dit hjem, som i sidste ende kan forårsage allergi. Men vidste du, at du sagtens kan overse brændpunkter for allergi under din ellers grundige rengøring? De fleste hjem har nemlig skjulte allergifælder. Her får du guiden til at holde støvmider og andre allergener på afstand.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Potteplanter i soveværelset
Op til 70 procent af alle potteplanter afgiver allergi-udløsende mugsporer, og hvis du indånder dem en hel nat, mens du sover, så kan du vågne op med en øm hals, tilstoppet næse, tør hoste og andre symptomer, ifølge Christopher Randolph, M.D., der er ekspert i allergi ved Yale-New Haven Hospital i Connecticut.

For hurtigt at løse problemet, skal du flytte så mange planter som muligt fra soveværelset ind i andre rum, og i stedet have liljer i dit soverum. Den tropiske plante med dens store, mørkegrønne blade og smukke, hvide blomster, nedbryder faktisk luftbårne mugsporer og bruger dem som næring, og kan på den måde reducere mængden af mugsporer i et opholdsrum med 60 procent.

Vaskemaskinen
Frysere og badeværelser får en del opmærksomhed som centrum for mug, men forskere fra University of Arizona påpeger, at vaskemaskiner også kan være bosted for millioner af allergiudløsere på grund af blandt andet dårlige afløb. Resultatet er, at mugsporerne ikke kun bliver pakket ind i vasketøjet, men også, at hvis mængden er høj nok, vil gøre, at du inhalerer dem hver gang, du opholder dig i vaskerummet, ifølge Christopher Randolph.

For at nedbryde alle mugsporerne med et slag, skal du hælde blegemiddel ind i din tomme vaskemaskine og køre det igennem et helt vaskeprogram ved den højeste temperatur. For at forhindre fremvækst af fugt-elskende mug i fremtiden, skal du efterfølgende lade døren til vaskemaskinen og dispenserne til vaskemiddel stå åbne, så vaskemaskinen tørrer fuldstændigt inden videre brug.

Duftlys
Der er ingen tvivl om, at brændende duftlys kan skabe en hyggelig stemning i ethvert rum, men forskning fra Enviromental Protection Agency, EPA i USA tyder på, at flammerne fra lyset også udsender kemikalier, der kan få forureningskilderne indendørs til at stige mere end, det er tilladt udendørs. I følge James Wedner, der er professor ved Washington University School of Medicine i St. Louis kan olierne fra lyset med deres karakteristiske duft faktisk irritere og skabe betændelsestilstande i næsegangene og forårsage en løbende næse og vandige øjne, selv ved ikke-allergiske mennesker.

Skabet med overtøj
Ifølge forskere for UCLA, så er mindst 50 procent af det overtøj, som ikke bliver vasket regelmæssigt, beklædt med nok allergener til at udløse allergigener. Heldigvis er det ikke nødvendigt at ordne bjerge af vasketøj hver uge for at komme problemet til livs. Allergen niveauet er højere i tøj, der bliver vasket sjældnere, ifølge forskere fra Institute of Respiratory Medicine ved University of Sydney i Australien. De har også opdaget, at personer, der går med uldtøj i modsætning til bomuld, havde omkring 10 gange flere støvmider og dyreskæl målt i deres tøj.

- Den bedste løsning er at opbevare tøjet i forseglet plastikbeholdere i varmere vejr og så vaske det flere gange igennem vinteren for at holde allergen-opbygningen under kontrol, siger Dr. Bassett. Der er dog forbehold for de, der bruger parka-overtøj: Støvmider elsker at grave sig ned i hulrum, men ved at smide de luftige, fyldige jakker ind i en varm tørretumbler en gang om ugen i tyve minutter, kan du hurtigt slå støvmiderne og deres æg ihjel.

Vinduer og døre
Ifølge EPA, så bliver allergen-niveauet hurtigt bygget op i hjem, der er tæt forseglede og gør i sidste ende, at niveauet kan være tre gange så højt som det, du indånder udendørs. For hurtigt at komme problemet til livs uden, at dit varmeforbrug stiger skyhøjt, skal du åbne et par vinduer i omkring et kvarter dagligt, så der kan blæse en let brise igennem. Eksperter fra National Research Council i Canada, påpeger, at den daglige udluftning er så effektivt et middel til at forhindre luftbårne mugsporer, støvmider og andet, at det kan nedskære risikoen for en allergi i vintertiden med omkring 50 procent.

Dit alkoholforbrug
Alkohol i moderate mængder kan være godt for dit hjerte, men at få mere end en genstand dagligt kan være med til at forstærke dine symptomer på allergi. Alkohol får cellerne i immunsystemet til at overreagere, når de bliver udsat for allergener, ifølge forskere fra University of Santiago i Spanien. Så hold dig til den ene genstand eller andre ikke-alkoholiske drikke. Selv om forskere ikke er helt sikre på hvorfor, så viser studier fra University of Washington i Seattle, at det at holde væskebalancen ved lige, hjælper omkring 38 procent af alle kvinder med at dæmpe deres allergisymptomer.

Din bademåtte
Bademåtten i dit hjem bliver brugt til lidt af hvert, og derfor indeholder den faktisk også ti gange flere støvmider og mug end det gulv, som den ligger på.

- Disse allergiudløsere reproducerer sig selv helt vildt, når de er omgivet af mennesker og en bademåtte, som bliver brugt dagligt, er sjældent helt tør, ifølge Dr. Bassett. For at beskytte dig selv mod allergifaren, skal du vaske din bademåtte en gang om ugen i varmt vand, og derefter tørre den helt igennem før du lægger den tilbage på dens plads.

Tøjdyr
På samme måde som måtter, så er tøjdyr magneter for skæl, pollen og andre luftbårne allergener, og de kan blive en ren fødestue for støvmider, ifølge forskere for American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. Det kræver derfor, at du giver tøjdyrene samme behandling som bademåtterne ved at vaske dem i varmt vand en gang om ugen, før du kan løse problemet hurtigt, men mange tøjdyr er for sarte til, at du kan gøre det uden, at de går i stykker. Hvis du har plads nok,
kan du derfor i stedet smide dem i fryseren en nat.

- Støvmider er overraskende følsomme over for kold og varm luft, så det er en fin måde at slå dem ihjel på, siger Neeti Gupta, M.D., der er ekspert i allergi ved East Windsor i N.J.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden