12. maj. 2013
Af af Susie Helsing og Anita Banner, ISABELLAS, Aller Media

Livsstil - Her er det nemmeste at dyrke i køkkenhaven

Livsstil køkkenhave radisser
Radisser
Foto: AOP
Hører du til en af dem, der endnu ikke har gjort drømmen om en køkkenhave til virkelighed, så læs med her.

Det er skønt at være selvforsynende med kartofler og grøntsager i sommermånederne. Hører du til en af dem, der endnu ikke har gjort drømmen om en køkkenhave til virkelighed, så læs med her. Have- og livsstilsmagasinet ISABELLAS guider dig her til de nemmeste afgrøder for nystartede haveejere

Når du skal vælge afgrøder til din køkkenhave, er det oplagt at vælge nogle, du kan lide, og tænke over, om du helst vil have mange forskellige slags eller kun få forskellige med et større udbytte af hver slags. Nogle afgrøder kræver mere plads end andre, og nogle kan sås flere gange i løbet af en sæson. Så tænk over, hvad du bedst kunne tænke dig at høste til sommer, så du ikke havner med en køkkenhave fuld af squash, hvis du hellere ville have haft ærter, forklarer Charlotte Riparbelli, chefredaktør på ISABELLAS.

Har du kun lidt plads eller er du nybegynder, kan du trygt kaste dig over følgende afgrøder:

Bladbede:
Let at dyrke og dekorativ i salater. Velegnet i wokretter. Kan sås fra midt i april i 2 cm’s dybde med 20-25 cm’s afstand. Skal udtyndes.

Gulerod:
Vælg en tidlig sort, så du kan trække dem op og spise lige fra bedet. Sås tæt i april/maj i 2 cm’s dybde.

Kartofler:
En række er ofte nok – nyd den fantastiske smag af nyopgravede, danske kartofler. Læg dem i april i 8 cm’s dybde med 25 cm mellem hver plante. Læg den side, der har flest spirer, opad.

Løg:
Stikløg kan lægges fra midten af april i 5 cm’s dybde med 8-10 cm’s afstand. Læg dem med spidsen opad.

Pralbønne:
Vokser villigt og er smuk som klatreplante. Bønnerne lægges enkeltvis i jorden i 8 cm’s dybde med 25 cm’s afstand. Husk støtte.

Radise:
Spirer villigt og trives i det kølige, danske klima. Kan sås fra april og sommeren igennem i 1-2 cm’s dybde. Får du ikke spist alle radiserne, så lad dem vokse op og blomstre. Blomsterne smager dejligt, og får de lov til at udvikle sig til frøstande (skulper), er disse sprøde og lækre at spise.

Salat, fx egebladssalat eller rucola:
Selvdyrket salat er lysår fra købesalat. Kan sås i maj og hele sommeren igennem i 1 cm’s dybde. Vær dog opmærksom på, at salat spirer dårligt, når temperaturen når over 20°.

Squash:
Vokser villigt, men fylder meget, så du kan nøjes med et par planter, hvis pladsen er trang. Kan sås direkte fra sidst i maj i 3-5 cm’s dybde med omkring 100 cm’s afstand.

Tomat:
Smager af sol og sommer. Vælg evt. en busktomat, der kan vokse på friland. Kan plantes ud sidst i maj, når der ikke er fare for nattefrost. Plant tomater med 120 cm’s afstand. Husk støtte. OBS Tomater og kartofler tilhører samme familie og kan få og smitte hinanden med de samme sygdomme, fx kartoffelskimmel. Sørg derfor for god afstand mellem de to afgrøder, og dyrk dem ikke efter hinanden i det samme bed.

Ært:
Friske, grønne ærter smager som slik. Sås i april/maj i 3 cm’s dybde med 5-7 cm mellem hvert frø. Skal have støtte.

LÆS OGSÅ:
Spar penge og dyrk krydderurterne selv. Få tipsene på Isabellas.dk

LÆS OGSÅ:
Sådan dyrker du de saftigste gulerødder – se hvordan på Isabellas.dk

Læs mere om: