Livsstil: Hveder er usunde som slik

De færreste ved, hvorfor vi gør det, men de fleste spiser varme hveder på Store Bededag eller aftenen før, og gerne med smør, ost eller marmelade. Men hveder er ligesom alt andet hvidt brød kun godt for en ting - at tage på!
Kombinationen af hvidt brød og smør og sukker er ikke heldig, når man kæmper mod kiloene. Med andre ord, hveder er så usunde, at det desværre kan sammenlignes med slik. Samtidig er der også ofte tilsat både fedtstof og sukker i hveder, hvilket der ofte ikke er i helt almindeligt hvidt brød som franskbrød og rundstykker.
- Når du spiser brød, så er det vigtigt, at det er bagt af mel, hvor hele kornet er med inklusiv skaldelene. Hvidt brød, som for eksempel hveder, indeholder ingen kostfibre, hvorimod der sidder en masse kostfibre og næringsstoffer i groft brød, siger diætist Marianne Berthelsen fra Bliv-slank.nu.
Bagerne ved godt, at den er gal
I bagerbranchen er man også godt klar over, at danskerne spiser for meget usundt brød.
- Ernæringsmæssigt er der nok ikke noget positivt at sige om hvidt hvedebrød, måske tværtimod, siger direktøren for brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark, Carsten Wickmann, til fpn.dk.
I erkendelse af problemet er Bager- og Konditormestre i Danmark for et par år siden, gået med i en storstilet og flerårig kampagne ’Vælg fuldkorn først’, der skal få danskerne til i højere grad at vælge fuldkornsprodukter. Derfor, vælger du brød med det orange ’vælg fuldkorn først’-logo, er du sikker på at få en brødtype af den sundere slags.
Plads til sjov
Traditionen om de varme hveder opstod, da Store Bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og afholde sig fra at arbejde, rejse, lege og spille. Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedetvebakker aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden og varme dem på selve dagen.
Du skal ikke lægge traditioner på hylden, bare fordi du skal tabe dig. Men i stedet for at spise dig mæt i hveder i flere dage, så sørg for at få nogle grøntsager og tag en hvede efter aftensmaden - og nyd den, lyder rådet fra diætisten.