30. okt. 2013
Af af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

Livsstil - Kaffedrikkere kan godt tage en kop mere

Livsstil kaffe
Kaffe
Foto: AOP
Drikker du kaffe, mindsker du formentlig også risikoen for at få leverkræft.

Det ene øjeblik mener forskerne, det er sundt at drikke kaffe, og det næste øjeblik bliver den sorte drik defineret som usund. Nu har en undersøgelse fundet endnu en af kaffens gode egenskaber.

Det viser sig nemlig, at kaffedrikkere er mindre tilbøjelige til at udvikle den mest almindelige type leverkræft, hepatocellular carcinoma.

Forskere fra Università degli Studi di Milan i Italien har kigget på 16 undersøgelser publiceret mellem 1996 og 2012, hvor 3.153 tilfælde af leverkræft indgik, skriver Huffington Post.

En markant lavere risiko

Forskerne kunne se, at et kaffeindtag medførte en 40 pct. lavere risiko for at få leverkræft, og enkelte studier pegede faktisk på, at risikoen kan mindskes med 50 pct., hvis man drikker tre kopper kaffe om dagen.

Det er dog ikke helt klart, om det faktisk er kaffen, der mindsker risikoen for leverkræft, eller om folk, der har leverkræft, simpelthen drikker mindre kaffe for at være sundere, og at det er grunden til det.

- Denne omvendte sammenhæng kan skyldes, at patienter med leverkræft eller tarmsygdomme reducerer deres kaffeindtag. Men det er bevist, at kaffe påvirker enzymer i leveren og udviklingen af skrumpelever positivt, så derfor kan kaffe muligvis også beskytte mod kræft, skriver forskerne om resultaterne.

Drik kaffe i moderate mængder

Kaffe har i andre undersøgelser vist sig at kunne modvirke andre kræftformer såsom prostatakræft, kræft i munden og en type hudkræft.

Det er dog afgørende, at indtaget sker i moderate mængder, da et for højt kaffeindtag kan øge risikoen for tidlig død.

Resultaterne har været offentliggjort i tidsskriftet Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Kilde: Huffington Post

    Læs mere om: