30. jul. 2013
Af af Lisbeth Madsen, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Ny forskning: Fuldmåne kan påvirke din søvn

Kan fuldmåne påvirke søvn - få mere at vide her
Foto: AOP
Bliv lidt klogere på, om der virkelig er noget om, at månen påvirker nogle menneskers evne til at sove.

Verden har været delt i to lejre: dem der mente, at fuldmånen påvirkede deres søvn, og dem der mente, at der var tale om alle tiders skrøne. Men nu ser det ud til, at førstnævnte kan have ret.

Mange mennesker mener, at de både har sværere ved at falde i søvn og sover lettere, når der er fuldmåne, og nu mener forskere, at det skyldes, at mennesker rent biologisk følger månens rytme. Det er altså ikke lyset fra månen, der generer os, som folk tidligere har antaget, mener forskerholdet fra universitet i Basel i Schweiz, der står bag en lille undersøgelse. Det skriver Dailymail.co.uk.

- Vores resultater er de første, der påviser, at der eksisterer en rytme, som følger månens, i mennesker, men ingen har endnu påpeget, hvor i kroppen det sker. Vi antager, at det foregår på molekylært niveau og i hjernen, muligvis i hypotalamus, der er det samme sted, som regulerer døgnrytmen – kroppens indre ur, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Silvia Frey, til Dailymail.co.uk.

Ødelægger den dybe søvn

I undersøgelsen blev søvnmønstret hos 33 deltagere observeret og undersøgt, og scanninger, som forskerne foretog under fuldmåne, viste, at der var 30 procent mindre hjerneaktivitet, som relaterer sig til den dybe søvn. Det betød, at deltagerne ikke sov så dybt som ellers, imens fuldmånen stod på.

Derudover kunne forskerne også fastslå, at deltagerne i gennemsnit sov 20 minutter kortere end normalt, imens der var fuldmåne. Og så tog det dem i øvrigt generelt fem minutter længere at falde i søvn.

Tidligere har forskning påvist, at visse vanddyr følger månens cyklus, men det er første gang, at disse fund også er gjort hos mennesker, skriver Dailymail.co.uk.

LÆS OGSÅ:

Læs mere om: