Mandag, 5. august 2013 — af af Lisbeth Madsen, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Ny forskning: Natarbejde kan føre til diabetes

Natarbejde øger risikoen for diabetes sukkersyge
Foto: AOP
Natarbejdere er allerede blevet advaret om, at arbejdstiden øger deres risiko for kræft. Men nu viser det sig, at også risikoen for type 2-diabetes er forhøjet.

En ny undersøgelse, der blev udført af forskere ved Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School i Boston, viser, at selv en enkel nats arbejde påvirker kroppens evne til at tøjle blodsukkeret. Undersøgelsen var en mindre en af slagsen, hvor 13 raske, normalvægtige personer deltog i en laboratorietest, hvor de bl.a. blev udsat for nat- og dagsarbejde.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hårdere for kroppen at styre blodsukkeret

Forskerne målte på personernes blodsukker undervejs og kunne konkludere, at kroppen havde markant sværere ved at få blodsukkeret stabiliseret efter et måltid om natten frem for om dagen. Et forhøjet blodsukker skyldes lavere insulinfølsomhed, hvilket er et forstadie til diabetes 2. Det skriver Diabetesforeningen på deres hjemmeside.

- Forsøget viser, at kroppen har alvorlige problemer med at styre blodsukkeret, hvis man arbejder om natten. At der ikke skal mere end en enkelt nats arbejde til, før effekten bliver så tydelig, er bekymrende, siger Diabetesforeningens forskningschef Malene Bagger.

Skær ned på natarbejdet, hvis du kan

Hos Diabetesforeningen mener man, at det er kroppens døgnrytme, der bliver påvirket under natarbejdet, hvilket betyder, at kroppens funktioner forringes. Derfor bør natarbejde minimeres.

- Natarbejde bør minimeres for sundhedens skyld. Det er hårdt for kroppen, hvis man ikke respekterer den naturlige biologiske døgnrytme, og det understreger, at gode, naturlige søvnvaner spiller en stor rolle for menneskers sundhed, siger Malene Bagger.

LÆS OGSÅ:

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden