5. mar. 2012
Af af Trine Fisker/Newsdesk og Louise Møller

Livsstil: Penge tilbage i Skat? Få mest ud af dem

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/pengetilbageiskat.jpg
Arkivfoto: AOP
Få mest ud af de penge, du får tilbage i skat - og undgå skattesmæk næste gang

Der er trængsel på Skats hjemmeside, hvor danskerne fra i løbet af weekenden kan tjekke, om de har fået penge tilbage i skat, eller om de skal betale penge tilbage.

Lige meget om du skal have penge tilbage fra Skat, eller om du ender med at stå i gæld til Skat, så har Lone Eriksen, der har arbejdet i bankverdenen, er uddannet coach og som står bag hjemmesiden Styr på Penge, et råd til, hvordan du håndterer situationen.

- Helt generelt vil jeg gerne understrege, at danskerne er for dårlige til at lave deres forskudsregistreringer. Hvis man ikke selv går ind aktivt og retter i den, så er problemet, at den automatisk vil blive lavet med udgangspunkt i, hvordan situationen så ud året før, og der kan være sket mange ting, der har indflydelse på resultatet. Og det betyder altså, at mange sandsynligvis ender med at få et skattesmæk, siger hun og pointerer, at det helt og holdent er folks eget ansvar at få oplyst de ændringer, der kan have en betydning for ens skatteforhold.

- Det kan være, at du har fået lønforhøjelse, har købt ejendom, solgt din ejendom, blevet skilt, har haft renteændringer eller at du har ret til befordring.

Disse ting skal man være opmærksomme på, når man taler om ens forskudsopgørelse, for de har en indflydelse på resultatet. Og det bedste råd til at undgå skattesmæk er, at ens forskudsopgørelse er så præcis som mulig, siger Lone Eriksen og fortsætter:

- Skat kan jo ikke rende rundt og varte os alle sammen op. Man har selv et ansvar, siger hun.

Og hvis man er en af dem, der har penge til gode hos Skat, så skal man naturligvis overveje, hvad man vil bruge pengene til, og svaret på dette er afhængig af beløbets størrelse, lyder det fra Lone Eriksen.

- Min holdning er, at får man mindre end 5000 kroner tilbage i skat, så kan man sagtens gå ud og hygge sig for dem. Måske sætte en lille smule til side, men overordnet synes jeg, at man skal hygge sig for de penge.

Man skal jo huske, at hvis man får 5000 kroner tilbage i skat, så er det faktisk 5000 kroner, man har manglet i indtægt sidste år. Det vil sige, at dit forbrug har været tvunget ned med 5000 kroner, siger Lone Eriksen.

Hvis det viser sig, at man skal have mere end 10.000 kroner tilbage fra Skat, så skal man begynde at overveje, om pengene skal bruges på at få betalt noget af sin gæld af.

- Hvis man eksempelvis skylder 75.000 kroner til banken, og man afbetaler 10.000 kroner på en gang, så betyder det, at næste gang du skal betale renter af dit lån, skal du betale mindre, fordi ens restgæld er blevet væsentligt mindre. Og i sidste ende kan det betyde, at du kan skære tid af den samlede løbetid, siger Lone Eriksen.

Hvis man ikke har noget gæld, man kan betale af på, så skal man ikke begynde at tænke i investeringer, mener Lone Eriksen.

- Man skal op på et langt højere beløb, hvis man skal begynde at tænke i aktier og obligationer. I stedet skal man se pengene som en form for økonomisk buffer, som kan bruges, hvis der sker noget uforudsigeligt.

Det, jeg synes, er vigtigt, er, at man bruger pengene bevidst, så de støtter en så godt som muligt, og så man ikke bare klatter dem væk, siger hun og nævner, at de 10.000 også kan bruges som en indsprøjtning til ens månedlige budget

Læs mere om: