1. jul. 2019
Af af Aller Media

LIVSSTIL: Så meget kan du gøre rent med en citron

Citron til rengøring
Foto: AOP
Du behøver ikke at investere i dyre rengøringsmidler. Et par citroner kan gøre tricket.

Hvis du bruger mange penge på dyre rengøringsmidler, skal du måske kigge efter noget helt andet i supermarkedet for at spare på budgettet.

Citroner eller citronjuice på flaske kan nemlig fungere fint som rengøringsmiddel pga. det høje indhold af syre. En undersøgelse lavet i Japan og publiceret i tidsskriftet Medical Journal of Tsuyama Central Hospital har vist, at citronjuice kan dræbe op til 99 pct. af bakterierne i et almindeligt hjem, skriver kk.no.

Her får du et overblik over, hvad citronjuice kan hjælpe mod:

Badeværelset

På badeværelset kommer der let pletter på væggene fra det fugtige miljø, og de kan være svære at fjerne. Men her skal du bare hive citronen frem.

- Fordi citron er en svag syre, virker den blegende på pletterne. Og bruger du citronsyre i stedet for almindelig citron, er blegeeffekten stærkere, forklarer rengøringsekspert Else Liv Hagesæther, der har skrevet en række bøger om rengøring, til kk.no.

Sprøjt citronsaft på pletterne og lad det virke i 5-10 minutter. Skrub med en gammel tandbørste og tør af med en fugtig klud.

Du kan også bruge citronjuice til kalkpletter og indtørrede sæberester samt på krom og rustfrit stål for at få det til at skinne pænt.

Til overflader

Drop rengøringsmidler, der er proppet med kemikalier, og bland i stedet vand og citronjuice og hæld det på en sprayflaske. Det virker formidabelt til at aftørre spisebord og andre møbelflader, og det neutraliserer samtidigt lugte.

Det samme gælder skærebrætter med svære pletter. Gnid en halv citron på og drys lidt salt på. Så får du en citronskrub, der både tager pletter og lugt.

- Et almindeligt syntetisk rengøringsmiddel har ingen blegende effekt. Til blegning af de fleste pletter fungerer citron derfor bedre, siger Else Liv Hagesæther.

Det påpeges dog, at citronen ikke må sidde for længe, fordi virkningen så kan blive for stærk.

Ovn, mikrobølgeovn og skraldespand

En skraldespand kan godt have tendens til at lugte – også når posen er båret ud. Sprøjt derfor saft fra to citroner i skraldespandsholderen og lad det virke i en halv time. Skyl efter.

I ovnen og mikroovnen kan du stille et fad med vand og citronsaft i. Stil ovnen på 50 grader i nogle timer, hvorefter du let kan vaske pletter og madrester væk.

I mikroovnen skal vandet bare lige koge op. Lad det stå i 10 minutter, hvorefter du kan rengøre den.

    Læs mere om: