6. feb. 2013
Af af Kasper Skov Jensen, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Så meget må du lyve for dine børn

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2013/livsstil-krydsefingre-aop.jpg
Det kan være frisende at stikke en lille hvid løgn for at få ungerne til at spise deres grøntsager, men løgne gør dig utroværdig som forælder, advarer familieterapeut.

Har du løjet overfor dine børn for at få dem til at opføre sig på en bestemt måde? Hvis du er som flertallet, er svaret et klart ja. En undersøgelse fra University of California viser, at 84 procent af de amerikanske forældre og hele 98 procent af de kinesiske forældre har løjet overfor børnene mindst én gang for at påvirke deres adfærd, skriver Sciencedaily.com

Selvom det virker uskyldigt, skal forældre passe på med at gradbøje sandheden. Det giver problemer senere, mener en ekspert.

- Det er en dårlig ide at lyve for børnene. Vi fortæller dem en masse små ting, som ikke virker så slemme. Men på et tidspunkt, når vi har fortalt nok mærkelige historier om, hvor stærk man bliver af broccoli, begynder børnene at opfatte os som utroværdige. Vi bliver nødt til at sige tingene, som de er. De små opdragelsesløgne er ikke gode, siger familieterapeut Jeanette Paaske til Alive.dk

Moderne forældre har så lidt tid sammen med børnene, at løgnene nogle gange erstatter den nødvendige opdragelse. Børnene bruger meget tid i daginstitutioner, men det er stadig forældrenes ansvar at børnene kan begå sig i verden, fastslår Jeanette Paaske.

- Vi har mindre og mindre tid til at være sammen med børnene. Når vi er sammen, skal vi have det godt, og så kommer vi til at vælge de nemme løsninger. Forældreansvaret er der bare stadig. Vi har ansvaret for at opdrage børnene, siger hun.

Der findes forskellige typer af løgne. Alive.dk bad Jeanette Paaske forholde sig til to af de mest almindelige.

"Jeg går fra dig, hvis du ikke opfører dig pænt"

- Det er jo både en løgn og en trussel. Som voksen bliver man hamrende utroværdig. Det er bedre at sige, hvad problemet er, og så gå hjem.

"Julegaver? Dem kommer julemanden da med"

- Alle familier har nogle hyggeløgne. Det er svært at sige, hvornår det bliver for meget. Men de må ikke være i stedet for opdragelse.

Børnene kender hemmelighederne

Mange forældre tror, de beskytter børnene ved at have hemmeligheder for dem. I mange tilfælde er det dog bedre at snakke åbent om problemerne i familien, så børnene ikke går og gør sig alle mulige forestillinger, mener Jeanette Paaske.

- Rigtig mange forældre har hemmeligheder, som de tror børnene ikke kender. De fleste gange ved børnene godt, at der er noget galt. Der bliver bare ikke sat ord på dem, før børnene er blevet ældre. Selvom der går 10 år før mor og far får taget sig sammen til at blive skilt, har børnene vidst det meget længe. Når der ikke bliver snakket om det, gør børn sig nogle forestillinger om hemmeligheden, som de først forstår som voksne, siger hun.

Læs mere om: