Lørdag, 24. august 2013 — af af Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media

Livsstil - Sådan får du helt rent tøj

Foto: AOP
Har du ofte problemer med at få tøjet rent, selvom du vasker efter alle kunstens regler, så kan det være dit valg af vaskemiddel, den er gal med.

Du har sikkert allerede et favoritvaskemiddel eller to. Måske er de udvalgt efter duft, miljø- eller allergimæssige kriterier – og måske har du valgt den flydende slags, fordi det er lettest. Men det er netop det sidste, der kan være problemet, hvis dit tøj ikke bliver rent. Det mest effektive vaskemiddel er nemlig det i pulverform, fastslår en ny undersøgelse, som forbrugerbladet TÆNK står bag.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det flydende bleger ikke

I denne test har TÆNK udelukkende beskæftiget sig med vaskepulver til hvidvask, mens de flydende vaskemidler både er egnet til farvede og hvide vaske. Begge typer pulver, der blev testet er mere effektive end alle de flydende midler, og en af forklaringerne er, at vaskepulveret er tilsat blegemiddel, og det er de flydende midler ikke.

Dette er dog ikke den eneste årsag til, at de flydende midler klarer sig dårligere. Det forklarer Poul-Gudmund Jensen, der er produktudvikler hos Danlind, som er leverandør af vaskemidler for Rema 1000, Grøn Balance og Levevis.

- De flydende klarer sig ofte godt nok, når det gælder fedtpletter, men med resten af pletterne begynder de at have problemer, siger han og forklarer videre, at det skyldes, at de flydende vaskemidler har sværere ved at opløse eksempelvis sod, jord og sand, så det kan blive skyllet ud af tøjet.

Færre problematiske stoffer i pulver

De to typer vaskepulvere, der er afprøvet i testen, er henholdsvis Levevis og Biotex White, hvor Levevis giver det bedste vaskeresultat. Af de flydende midler er det Ariel Actilift Whites and Colours, der vasker renest, mens det blandt de flydende vaskemidler, der er Svanemærkede og uden allergifremkaldende stoffer, er Neutral Flydende hvid, der vasker bedst.

Ud over vaskefordelene påpeger TÆNK også, at vaskepulver indeholder færre miljøskadelige og allergifremkaldende stoffer, bl.a. fordi producenterne ikke behøver at tilsætte konserveringsmidler. Det er nødvendigt i det flydende, pga. de indeholder vand.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden