20. jul. 2013
Af af Lisa Bolting, SlankeDoktor.dk

Livsstil: Sådan giver du dit barn et langt liv

Mor og barn
Foto: AOP
En aktiv livsstil er vigtig for et sundt helbred og et langt liv. Derfor er det vigtigt, at du tænker over, hvilke vaner du giver videre til dine børn

Det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen med regelmæssig motion. Men tænk over, at det altså ikke kun er dig selv, det går ud over, hvis ikke du dyrker motion, når du har børn – dette kan være en af de bedste og mest virksomme motivationsfaktorer.

- Din livsstil påvirker i høj grad dine børn, og i mange tilfælde tager børnene den til sig, og dermed videre i deres voksne liv. Hvis du derfor lever et inaktivt liv, er der større sandsynlighed for, at du videregiver denne kedelige tendens til dine børn. Hvis du derimod lever et aktivt liv, med sunde motions- og madvaner, vil dine børn i langt højere grad tilegne sig en aktiv og sund livsstil, fortæller Jimmi Korsholm, Cand.scient i idræt.

Sådan forbedrer du dit aktive liv

Fælles aktiviteter i familien kan være med til at øge chancen for en aktiv hverdag. Praktiserende læge Leif Skive forklarer til Sundhedsguiden.dk, at alle praktiserende læger el. lign., allerede når barnet er ganske lille, skal forsøge at påvirke forældrene til at ændre vaner – selv når vi har at gøre med et fuldstændigt rask barn. De fleste forældre vil højst sandsynligt forstå budskabet, hvilket bare ikke altid er ensbetydende med, at forældrenes livsstil afspejler det. På trods af denne træghed, understreger Leif Skive, at vi alligevel bør blive ved med at motivere forældre til en mere aktiv hverdag. Det er altså ikke primært skolens, fritidshjemmets eller samfundets ansvar, at børnene får gode motionsvaner, men derimod forældrenes. Institutionerne skal ’blot’ være med at viderefører de aktive vaner.

Lær børnene at blive selvtransporterende

Jo hurtigere du lærer dine børn at transportere sig selv, selvfølgelig forsvarligt, fx på cykle eller gåben, jo mere aktivt påvirker du dine børn til sundere vaner. Læge Leif Skive påpeger, at man skal undlade i misforstået godhed, at køre børnene til skole.

Bedre humør, mere overskud og mere kvalitetstid

En aktiv hverdag med masser af bevægelse giver som bekendt langt mere overskud på kontoen – både på hjemme- og arbejdsfronten.

- Der er derfor al mulig grund til at prioritere motion i din hverdag, da motion medfører langt mere end ømme muskler. Hvis du sammen med familien finder fælles aktiviteter, alle synes er sjove, kan tiden I bruger sammen også blive mere kvalitativ. Du kan lægge den dårlige samvittighed på hylden, idet du kombinerer motion og tid med familien, siger idrætsekspert Jimmi Korsholm.

Forslag til fælles aktiviteter for hele familien

Om sommeren giver naturen i sig selv et væld af muligheder for udendørsaktiviteter, for hele familien. I kan bl.a. gå ture i skoven, lege kongens efterfølger eller lave skattejagt. I kan cykle ture, tage til stranden, hvor der er rig mulighed for sandslotsbygning, vandkantsløb og badning. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke aktiviteter, der kan dyrkes af hele familien.

Læs mere om: