14. sep. 2013
Af af Marie Kiersgaard, IN, Aller Media

Livsstil - Sådan kan du ændre din mad med krydderi

https://imgix.billedbladet.dk/media/livsstil2_0.jpg
Foto: AOP
IN.dk har snakket med kogebogsforfatter Kille Enna om hendes nye bog 'Vores mad - naturligvis'.

Kille Enna har netop lavet en grøn kogebog i samarbejde med IKEA.

IN.dk har derfor talt med den krydrede kok om bæredygtighed, yndlingskrydderiet og om, hvordan man dog laver mad, folk i hele 43 forskellige lande alle vil synes om?

Du er kendt for din brug af krydderier. Er det noget, du også har lagt vægt på i denne her bog?

- Ja, for du kan gøre en gulerod meget mere attraktiv, end den var før med det rette krydderi. Grøntsager, der serveres, som de er, interesserer mig slet ikke. Krydderier og urter gennemsyrer derfor alle mine retter også i denne her bog. Hemmeligheden bag et velsmagende grønt køkken er helt sikkert at bruge krydderier og urter i kombination med den syrlige smag fra for eksempel balsamisk æbleeddike eller frisk frugt.

Er der et specielt krydderi, som danskerne burde få øjnene op for og bruge noget mere?

Det ville være dejligt, hvis flere fik øjnene op for kardemommekapsler. Det er mit absolutte yndlingskrydderi og et af de mest brugbare af slagsen. Den grønne kapsel med de sortbrune kardemommefrø gemmer på kampfer- og eukalyptusagtige smage. Det kan bruges i kager, i kød- og fiskeretter, til salatdressingen, hvis man skal lave lemonade… Ja, jeg kan blive ved. Det er meget unikt.

Kogebogen bliver oversat til 17 sprog og udkommer i 43 lande. Hvordan kan man lave en kogebog, som et så bredt publikum kan have glæde af?

Det har faktisk ikke været noget problem. Min madlavning har altid været multikulturel. Desuden hylder opskrifterne sæsonens udbud og variation. Så jeg opfordrer dig til at udskifte råvarerne i opskrifterne efter, hvor du bor, så naturens gang afspejler sig i køkkenet. Desuden er det ikke ’bare’ en kogebog. Der er også masser af tips til indkøb, opbevaring, tilberedning, genanvendelse af køkkenaffaldet — og selv rengøringen. Så man kan plukke det, man kan bruge.

Kogebogen opfordrer folk til at tænke mere bæredygtigt. Er du selv blevet mere bæredygtig i din hverdag, efter du har lavet bogen?

Nu dyrker jeg jo de fleste råvarer selv i sommerhalvåret og køber økologisk, men dermed ikke sagt, at jeg ikke kan blive bedre. Jeg tror, at halvdelen af det, jeg har skrevet i den her bog, har jeg ikke gjort før nu. Når jeg gør rent, er jeg for eksempel gået over til at bruge eddikevand. Bland en opløsning af eddike og vand (1:1). Hæld blandingen på en sprayflaske, tilsæt eventuelt et par dråber geranium eller lavendelolie, og spray direkte på stedet. Det koster ingenting, er nemt og belaster ikke miljøet.

Hvordan egner kogebogen sig til en travl hverdag?

Har du et par skefulde chutney eller kød tilbage fra gårdsdagens måltid, er du allerede langt foran, hvad gælder smag og tid. I min bog er der derfor et kapitel med 17 måltider med ekstra opskrifter baseret på madresterne herfra. Så den rammer lige på sømmet i forhold til hverdagen, hvor madsituationen skal være effektiv og ukompliceret, men naturligvis smage af rigeligt.

Hvordan sætter du selv krydderi på hverdagen?

Det gør jeg ved at arbejde med noget, jeg holder af. Jeg arbejder med de ting, jeg er meget forelsket i, og som stimulerer mig. Så er jeg tilstede og levende. Jeg kommer aldrig til at stå på sikker grund og føle mig for bekvem og tryg.

LÆS OGSÅ:

Læs mere om: