22. maj. 2019
Af af Aller Media

LIVSSTIL: Sådan påvirker søvn dit helbred

Hvis du sover en time mere, kan du faktisk performe bedre. Det forklarer de to forskere Haley A. Davis og James B. Maas.
Hvis du sover en time mere, kan du faktisk performe bedre. Det forklarer de to forskere Haley A. Davis og James B. Maas.
Foto: AOP
Det betyder rigtig meget, at du får nok søvn. Læs her, hvordan det gavner dig.

Det kan være svært at komme i seng i så god tid, at man kan nå at få de syv-otte timers søvn, som de fleste søvneksperter anbefaler til voksne mennesker.

Men hver enkelt time søvn betyder faktisk rigtig meget, og det kan derfor sagtens betale sig at prioritere søvnen, skriver Huffington Post.

Her er fire måder, en ekstra times søvn kan gavne dig på:

1. De gode gener aktiveres

I en undersøgelse fra Surrey University delte man en gruppe testdeltagere op i to. Den ene gruppe sov 6 ½ timer hver nat i en uge, mens den anden gruppe sov 7 ½ timer. I uge nummer to byttede de to grupper.

Forskere tog en række blodprøver og kognitive prøver, og resultatet var, at omkring 500 gener blev ’tændt’ og ’slukket’ alt efter, om testpersonerne fik 6 ½ eller 7 ½ timers søvn. Og den ekstra søvntime og ændringerne i generne betød, at testdeltagerne i højere grad blev beskyttet mod diabetes, kræft, betændelse i kroppen og stress, skriver BBC.

2. Du får bedre resultater

Hvis du sover en time mere, kan du faktisk performe bedre. Det forklarer de to forskere Haley A. Davis og James B. Maas, som har skrevet bogen ’Sleep To Win’.

En times ekstra søvn kan nemlig gøre, du kan få en bedre atletisk ydeevne. Og det bedste resultat får du, hvis du hver nat kan få presset den ekstra times søvn ind.

3. Det styrker hjertet

Forskning har vist, at antallet af hjertetilfælde stiger i marts, hvor der skiftes fra vintertid til sommertid, og man dermed går glip af en times søvn. Og når der skiftes til vintertid, falder tallet igen, viser undersøgelser fra University of Alabama i Birmingham.

Det stemmer godt overens med andre undersøgelser. I 2008 viste et studie fra University of Chicago, at voksne personer, der sov syv timer hver nat, havde 33 pct. lavere risiko for at få kalkaflejringer i blodårerne end voksne mennesker, der sov seks timer om natten. Det har altså en effekt på hjertesundheden.

En undersøgelse fra 2012 har ligeledes vist, at en ekstra times søvn er med til at sænke blodtrykket

4. Du vil huske bedre

Når vi sover, kommer vi igennem forskellige søvnfaser. Særligt REM-søvnen, som er den dybe søvnfase og som man falder i efter at have sovet i 90 minutter og herefter hvert 90. minut, er vigtig for dine evner til at lære og huske nye ting.

Men sover du ikke nok, vil den længste periode med REM-søvn, som ligger om morgenen, bliver forkortet, når dit vækkeur ringer. Eksperterne peger derfor på, at det er bedst at vågne op af sig selv – og ikke vækkeuret.

Kilde: Huffington Post

    Læs mere om: