Lørdag, 3. august 2013 — af af Ude og Hjemme, Aller Media

Livsstil - Sådan slipper du af med sommerforkølelsen

sommerforkølelse - sådan kommer du af med din forkølelese
Foto: AOP
Her får du læge Jerk Langers råd til at komme af med snotnæsen i en fart.

Tusindvis af danskere går i disse dage rundt med løbende næser, ondt i halsen, og lommerne fulde af halsdrops og næsespray. De er nemlig røget ind i den klassiske sommerforkølelse.

Man bliver mere sårbar over for forkølelsesvirus, når temperaturen svinger, og det oplever vi jo ofte i den danske sommer. Vi har samtidig en tendens til at være hurtigere til at få tøjet af end til at tage det på igen. Så klæd dig altid på efter vejret.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hvis du alligevel bliver forkølet, er her nogle gode råd fra læge Jerk Langer:

Næsespray

Brug næsespray eller næsedråber, der åbner luftpassagen og bremser snotdannelsen. Præparaterne kan også forebygge, at forkølelsen spredes til bihulerne eller mellemøret. Brug kun næsepræparater i en uges tid.

Saltvand til børn

Særlige næsedråber med svagere doser er beregnet til børn. Til helt små børn bør du nøjes med at dryppe lidt saltvand ind i næsen eller anskaffe en spray med saltvand.

Naturlægemidler

Naturlægemidler og kosttilskud med udtræk af planten echinacea, også kendt som rød solhat, kan muligvis afkorte symptomerne med et halvt døgn.

Brug ikke echinacea, hvis du har type 1-sukkersyge, sklerose, leukæmi eller leddegigt. Anvend det ikke forebyggende og tag det højst i to uger. Børn bør ikke tage echinacea, da der er en teoretisk risiko for overfølsomhed.

C-vitaminer

C-vitaminer afkorter symptomerne med et halvt døgn i høje doser på 1.000 milligram om dagen eller mere. Men det gælder kun for fysisk meget hårdt belastede personer såsom maratonløbere og elitesoldater. Hos andre er det uden effekt.

Hvidløg

Hvidløg styrker modstandskraften og immunforsvaret og kan muligvis afkorte forløbet lidt.

Medicin hjælper ikke

Antibiotika hjælper ikke. Hostemedicin er også spild af penge.

LÆS OGSÅ:

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden