Onsdag, 3. juli 2019 — af af Aller Media

LIVSSTIL: Sådan slipper du af med svedige sommerfødder

Sådan undgår du sure tæer fødder
Foto: AOP
Er stanken fra dine fødder ved at nå nye højder efter den lange periode med varmt vejr? Her er dermatologernes bedste råd til at slippe af med lugten fra dine sure tæer.

Hvis sommerens varme har fået dig til at gå rundt med bare tæer i dine sko, så er du sikkert også endt med at have en odør af smørsyre omkring dig. Og lugten kan være meget vedholdende, selvom du vasker dine tæer hver aften. Problemet er, at bakterierne trives alt for godt nede i dine sko, når dine tæer efter kort tid begynder at svede.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Sved skaber det perfekte miljø for bakterier, og det fremkalder lugten. Bakterier trives i varme, fugtige omgivelser og lever af de døde hudceller, som dine fødder afgiver, siger Stephen Mandy, der er dermatolog og professor ved University of Miami til iVillage.com.

Her får du dermatologernes fem bedste råd til at holde fodstanken væk, selvom sommervarmen skulle fortsætte:

1) Skift fodtøj og strømper

Det bedste for dine fødder vil være at give dem noget luft i et par sandaler. Selv sneakers i lærredsstof eller små ballerinaer tillader ikke dine tæer at slippe af med sveden. Hvis ikke du føler, at du kan vise tæer, mens du er på arbejde, så kan et par svedtransporterende strømper være en god hjælp. Det anbefaler David M. Pariser, der er dermatolog og tidligere formand for American Academy of Dermatology, til iVillage.com. Han forklarer, at almindelige bomuldssokker vil opsuge sveden og holde på den, mens de svedtransporterende strømper hjælper til at fjerne væsken fra dine tæer. Skift gerne midt på dagen.

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?
Klik her og læs hvordan
Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig? Klik her og læs hvordan

2) Fjern bakterierne

Når du har vasket dine fødder i sæbe og varmt vand og tørret dem grundigt, så brug et middel til at fjerne bakterierne helt, råder Stephen Mandy. Enten kan du bruge almindelig håndsprit, som du gnider ind i fødderne og mellem tæerne, eller også kan du lave din egen eddikeblanding af 3 liter lunken vand og 2,5 dl eddike, som du tager fodbad i to gange dagligt.

3) Brug fodpudder eller foddeodorant

Hvis du får ildelugtende fødder, selvom du bruger strømper i skoene, så kan du drysse dem med fodpudder, bagepulver eller majsstivelse, inden du tager sokkerne på, siger David M. Pariser. Det vil suge en stor del af fugten, når du sveder. Har du ikke strømper på, anbefaler han i stedet at du bruger en foddeodorant under og mellem tæerne nogle gange om dagen.

4) Skift mellem forskellige sko

Det bedste er, hvis dine sko har mulighed for at tørre ordentligt imellem brug. Det vil sige, at der bør gå nogle dage, før du bruger de samme sko igen. Og hvis du har sko der kan tåle vaskemaskine, så giv dem en tur deri to-tre gange han over sommeren, råder Stephen Mandy.

5) Søg læge hvis intet hjælper

Er der intet der hjælper, og føler du at dine fødder nærmest bader i sved, så søg læge. Han vil kunne udskrive et stærkere middel for at stoppe fodsveden, og i visse tilfælde kan lidelsen behandles operativt.

    Seneste nyt

    Relaterede artikler

    Udvalgt til dig

    Fra forsiden