12. jun. 2019
Af af Aller Media

LIVSSTIL: Syv veje til hurtigt at sænke dit blodtryk

Få styr på dit blodtryk
Få styr på dit blodtryk
Foto: AOP
Har du problemer med dit blodtryk, så er der andet og mere, du kan gøre uden at skære ned på saltet og huske at tage din blodtrykssænkende medicin.

Hvis du tillægger dig en række overraskende vaner, så kan det måske blive lettere for dig at holde dit blotryk nede, det skriver Prevention.com og kommer med syv forskellige metoder, der videnskabeligt er bevist at kunne sænke blodtrykket.

Få nok sollys

En ny undersøgelse fra University of Edinburgh peger på, at eksponering for sollys kan resultere i et fald i blodtrykket. Det skyldes, at sollys omdanner nitrat i huden til nitrogenoxid, hvilket er med til at udvide dine blodårer.

Gå i zoo

At anskaffe sig et kæledyr har længe haft ry for at være godt for blodtrykket, men tilsyneladende er det nok at kigge på dyr. I en nyere japansk undersøgelse viste det sig, at deltagernes systoliske blodtryk (det høje tal) faldt med seks procent, mens det diastoliske (det lave tal) blev øget med otte procent, hvilket er positivt. Det at se på dyrene påvirker vores parasympatiske nervesystem og virker positivt mod stress, som kan være med til at øge blodtrykket.

Lav frivilligt arbejde

En ny undersøgelse fra Carnegie Mellon University viser, at der er hele 40 procent lavere risiko for at få forhøjet blodtryk, hvis man udfører frivilligt arbejde. Forskerne mener, der er to forklaringer. Til dels får man sat tingene i perspektiv og stresser ikke så let over tingene i sit eget liv, og derudover skaber man positive sociale relationer, som også er godt for helbredet.

Mediter på jobbet

En nyere australsk undersøgelse viser, at 15 minutters daglig meditation på jobbet giver et markant fald i blodtrykket. Forskerne mener, at det skyldes, at meditationen dæmper det sympatiske nervesystem, der er med til at skabe stress i kroppen.

Kram din mand eller kæreste

En ny undersøgelse i tidsskriftet Biological Psychology afslører, at kvinder, der ofte krammer med deres partner, har et lavere blodtryk, end kvinder der sjældent eller aldrig gør det. Forskerne mener, at det skyldes udløsningen af hormonet oxytocin, som hæmmer det sympatiske nervesystem i at danne stresshormon i kroppen.

Spil musik

En undersøgelse, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Netherlands Heart Journal, viser, at musikere generelt har et lavere blodtryk, end folk der ikke spiller musik. Det kan muligvis forklares med, at det kan være lige så hårdt som at dyrke motion at spille et instrument.

Lav håndtræning

En ny undersøgelse lavet af American Heart Association viser, at det at klemme på et aggregat til at træne hænderne med fx en lille bold kan sænke blodtrykket. Du skal bruge aggregatet to minutter ad gangen og repetere øvelsen hen over 12-15 minutter mindst tre gange om ugen. Det er med til at udvide dine blodkar og øge blodgennemstrømningen.

    Læs mere om: