29. jun. 2013
Af af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media

Så hurtigt får du smerter af høje hæle

Livsstil højehæle giver hurtigt smerter
Foto: AOP
En ny undersøgelse viser, at mange kvinder lider for skønheden, når de trækker i høje hæle, og at de festlige sko klemmer de fleste fødder efter blot en time.

Enhver kvinde der går i høje hæle vil sandsynligvis være overrasket over, at der faktisk går en time, seks minutter og 48 sekunder i gennemsnit, før deres hæle begynder at gøre ondt af at gå i skoene. Det viser en ny undersøgelse fra College of Podiatry i Storbritannien blandt 2000 mænd og kvinder og 60 fodterapeuter.

20 procent af kvinderne er dog så uheldige, at skoene begynder at klemme allerede efter ti minutter, og mere end en tredjedel af deltagerne svarer, at deres fødder har været så ømme efter en nattefest, at de har taget skoene af for at danse og efterfølgende også er gået hjem barfodede. En ud af fire har danset i bare fødder på et diskotek eller en bar, fordi de ikke kunne holde smerten fra de høje hæle ud mere.

- Der er absolut ingen tvivl om, at kvinder der går i høje hæle sætter sig selv i risikozonen for permanente skader i skønhedens navn. Ved valget mellem et par smarte sko og pæne fødder, vil de fleste vælge de smarte sko, siger fodterapeut Mike O’Neill fra College of Podiatry til Daily Mail.

Kvinder lider mest

Han advarer om, at brugen af høje hæle kan forårsage knoglebrud og klemte nerver, som i sidste ende kan påkræve en operation eller behandling med steroider.

- Jo højere hælen er, jo mere hælder de din krop fremad, og jo mere bliver du nødt til at læne dig tilbage for at kompensere. Det kan få dit bækken ud af led og forårsage en sammenpresning af rygraden. Høje hæle presser din fod fremad, hvilket klemmer dine tæer sammen, og det kan forårsage indgroede negle, hård hud, skønhedspletter og ligtorne, siger Mike O’Neill.

Ifølge undersøgelsen så ejer kvinder typisk 17 par sko i gennemsnit, mens mænd kun ejer otte par. Kun 12 procent af mændene indrømmer, at de døjer med at gå i sko, der er smarte, men ubekvemme. Dobbelt så mange kvinder som mænd lider da også af ligtorne, revnede hæle og knyster.

- På grund af, at dine tæer bliver maste, bliver fugtindholdet fastklemt, hvilket forårsager svamp i tæerne, og bliver en forløber til svamp i fødderne. Sko der får dig til at gå på fodballerne kan forårsage ømhed og smerter og i sidste ende knoglebrud. De forårsager også øget slid på led og blødt væv, hvilket kan være skyld i leddegigt, siger Mike O’Neill.

Bør vælge plateausko

Han fortæller desuden, at nogle kvinder lider af fastklemte nerver på grund af brug af høje hæle, hvilket kan kræve en operation eller indsprøjtning med steroider for at mindske smerten. At gå i høje hæle korter akillessenen drastisk, hvilket forårsager store smerter, når du efterfølgende tager et par flade sko på.

Alle sko med en hæl højere end fem centimeter giver faktisk anledning til bekymring, ifølge Mike O’Neill, og hvis kvinder ønsker den ekstra højde, råder han dem til at gå i plateausko i stedet. Til trods for disse problemer med de høje hæle, så nægter 20 procent af kvinderne at opsøge lægehjælp, fordi de vurderer, at deres fodproblemer ikke er alvorlige nok.

Sidst men ikke mindst viser resultaterne også, at de yngre kvinder påfører sig selv den største skade, for jo yngre kvinderne er, jo højere hæle går de i. Cirka 20 procent af kvinderne i alderen 18 til 24 år ejer et par sko med hæle over 15 centimeter. Til sammenligning gælder det samme for ti procent af kvinderne i alderen 25 til 34 år, og tre procent af kvinderne i alderen 35 til 44 år.

Læs mere om: