15. apr. 2021
Af Stine Ramlyng

Birthe Neumann om svær fortid: Var alvorligt syg

Birthe Neumann
Birthe Neumann
Foto: Nellie Møberg
Birthe Neumann fortæller i et nyt interview med Femina om den sværeste tid i sit liv, men også om den lykkeligste.

For Birthe Neumann er morgenen den sorteste tid på døgnet. ”Morgener, der skal jeg tages med fløjlshandsker – og også tage mig selv med fløjlshandsker”. Det fortæller Birthe Neumann i et interview i Femina.

Udover sin rolle i "Badehotellet" spiller hun også Karen Blixen i Bille Augusts nye film ”Pagten”, som får premiere senere på året. Og det gør hun så sitrende intenst, at tiden nærmest står stille.

Tiden er centralt

Og netop tiden er et centralt omdrejningspunkt i Feminas store interview med den 73-årige skuespiller, der både forholder sig til dels den sværeste mens også den lykkeligste tid i sit liv.

Den sværeste tid i dit liv?

– Her kan jeg kun svare: Den tid, da jeg var midt i 40’erne og blev ramt af en dyb depression og var indlagt. Det var den periode, hvor man opdager, at man ikke blev så smuk, som man hele tiden havde troet. Man blev heller ikke den største skuespiller i Europas historie. Man blev ikke gift med en arabisk oliesheik. Man fik aldrig store bryster.

- Det var dybest set det, jeg blev syg af dengang: Pludselig at erkende, at det ikke bliver sådan. At det BLEV aldrig. Det gjorde mig så ked af det, at jeg blev indlagt. Så skete der det, kort sagt, at jeg kom på bedre tanker og fandt ud af, at jeg nok kunne leve uden. Uden de store bryster. Uden ham sheiken. Og siden er mit liv bare blevet bedre og bedre. Kan man sige det sådan, uden at det lyder overfladisk?, spørger hun retorisk i interviewet.

Birthe Neumann længes efter fremtiden

Men også den lykkeliste tid, får ord med på vejen.

Den lykkeligste tid?

– Fremtiden. Ubetinget. Det er klart, at svaret må være dét, når man er af sværmerisk natur og fuld af længsler, som jeg er. En af priserne for at være sådan er også, at jeg altid har haft svært ved at sidde og værdsætte nuet. Jeg er blevet bedre til det. Men det ligger simpelt hen i min natur at drømme om fremtiden, siger Birthe Neumann, der altså snart er filmaktuel i rollen som Karen Blixen.

Birthes blå bog:

  • Birthe Neumann er født 30. april 1947.

  • Uddannet fra Statens Teaterskole i 1972.

  • Gift med skuespiller Paul Hüttel siden 1974.

  • Har en datter og to børnebørn.

  • Fik endelig sin første hovedrolle på film i 2003 i “Lykkevej”, som hun bl.a. modtog en Bodil for.

  • Premiere på filmen “Pagten” engang til efteråret.

  • Læs mere om: