6. sep. 2021
Af John Lautrup

Uffe Ellemann-Jensen frygtede det værste: Gad vide om jeg kan klare det her?

Uffe Ellemann-Jensen
Uffe Ellemann-Jensen
Foto: Hanne Juul
Uffe Ellemann-Jensen glæder sig til at komme hjem, efter at han for fire uger siden blev indlagt med corona

Uffe Ellemann-Jensen, 79 år, har været så hårdt ramt af corona, at familien frygtede for hans liv. Det fortalte hans søn, Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i et rørende opslag på Facebook tidligere i dag, mandag den 6. september.

Her til aften (6. september) har BILLED-BLADET talt med Danmarks tidligere udenrigsminister, og lad det være sagt straks: Han har det meget bedre, og selv om stemmen er medtaget, røber den også, at han intet har mistet af sit gode, lune humør.

Dermed ikke sagt, at han ikke er mærket af sit coronaforløb. Han har ligesom sin familie frygtet det værste.

- Den første uge spekulerede jeg hele tiden: Gad vide om jeg kan klare det her? Men når man har nået min alder, har man ikke noget til gode, siger han nøgternt uden at efterlade nogen tvivl om, hvilket skrækkeligt forløb han har gennemlevet.

- Det var stygt, virkelig stygt. Jeg kan godt sige dig: Ingen skal ønske sig at få corona. Det er en meget drøj omgang, fortæller Uffe Ellemann-Jensen, som kan prise sig lykkelig for, at han var vaccineret. Ellers havde han næppe klaret den.

Han blev indlagt på Herlev Hospital for fire uger siden. Efter tre uger blev han flyttet til til et genoptræningscenter, hvor han stadig er indlagt.

- Jeg aner ikke, hvordan jeg er blevet smittet. Jeg havde hostet og harket nogle dage, og Alice pressede på for, at jeg skulle se at blive undersøgt på hospitalet, men nej, det skulle jeg ikke. Vi mænd er jo så dumme med den slags. Men så pludselig en lørdag fik jeg det rigtig dårligt. Jeg kunne ikke få vejret, og så ringede Alice efter en ambulance. Jeg blev kørt til Gentofte Hospital, men var der kun en times tid. For de sagde: Dét der!.., det er corona. Og så blev jeg ellers i hast kørt til Herlev Hospital, fortæller Uffe Ellemann-Jensen.

- Jeg slap for respirator. Det ville jeg ikke. Heldigvis var der en dygtig læge, som sagde: "Det skal du heller ikke. Det vil du slet ikke kunne klare med alt det, du fejler i forvejen". Jeg fik i stedet sådan en Darth Vader-maske, som pressede ilt ned i lungerne. Jeg siger dig, at det var en behagelighed, en lettelse, i forhold til ikke at kunne få luft. Jeg følte jo, at jeg var ved at blive kvalt. Det var så væmmeligt.

Uffe Ellemann-Jensen håber at komme hjem til sin hustru, Alice Vestergaard, om en uges tid, men lægerne har sagt til ham, at "de ikke slipper mig ud, før jeg er i stand til at klare trapperne derhjemme". Indtil videre bruger han rollator, når han bevæger sig rundt, og når Alice Vestergaard kommer på besøg, går de udenfor i det gode vejr og finder en fredelig plads, hvor de kan snakke.

- Jeg er blevet rastløs og optimistisk igen. Det er alt sammen gode tegn på fremgang. Jeg glæder mig til at komme hjem. Mest til at sidde på terrassen med Alice og kigge ud over vandet og - forsigtigt - drikke et halvt glas rødvin. Mine smagsløg er lidt medtagne, så nu kan jeg drikke alle de flasker, vi har en mistanke om er for gamle, haha, gnækker Uffe Ellemann-Jensen, så man kan se hans skælmske smil for sig.

Ikke kun smagsløgene har været sat ud af spil. Det samme har appetitten, men takket være et særligt tiltag på Herlev Hospital har han alligevel spist godt.

- Vidste du, at de har noget, de kalder Herlevs Herligheder. Det er små, bitte retter, der er særligt lækre. Det er noget, de tilbyder patienter, der skal lokkes til at spise. Jeg havde mistet appetitten, men hver dag kunne jeg ligge og vælge i en brochure med den herligste mad. Det er altså en vældig god opfindelse, forklarer han.

Udover maden er Uffe Ellemann-Jensen også begyndt at indtage nyheder igen.

- Efter et par uger kunne jeg begynde at læse aviserne på min Ipad, og nu læser jeg én bog om dagen. Lige nu er jeg i gang med Ulf Pilgaards nye erindringer ”Hellere halvgammel end helt død”. Der er en vældig god bog, siger Uffe Ellemann-Jensen, som til slut har to ting på hjerte.

- Jeg kan virkelig, virkelig ikke stærkt nok opfordre alle dem, der har mærkelige undskyldninger for ikke at blive vaccinerede, til at få det gjort. De skal sgu se at blive vaccinerede. Hvis de vidste, hvad de ellers risikerer! Corona er en forfærdelig sygdom, siger han.

Dernæst er han fuld af lovord over for det sundhedspersonale, som har taget sig af ham.

- De er umådelig søde og effektive og dygtige. Ja, de er virkelig så søde mennesker, siger han.

Læs mere om: