Mandag, 14. februar 2022 - af Laura Dalgård Hansen

Anmeldelse af Badehotellet afsnit 2: Det kom bag på os alle

Fru Fjeldsø, grev Ditmar, Weyse, Helene og Amanda. 

Fru Fjeldsø, grev Ditmar, Weyse, Helene og Amanda. 

Foto: Mike Kollöffel/TV 2
BILLED-BLADET dækker igen i år ”Badehotellet” tæt, og i år anmelder vores journalist og ”Badehotellet”-ekspert Laura Dalgård Hansen hver mandag ugens afsnit. Her i sæson 9 er der igen masser af drama, skønne øjeblikke og ubesvarede spørgsmål at se nærmere på, og det gør vi efter hvert afsnit med udgangspunkt i en række nedslag, ligesom vi også vurderer ugens afsnit og giver det mellem 1 og 6 sole.

Ugen på Badehotellet

Kort resume:

Der sker ting og sager i afsnit 2 af ”Badehotellet”, hvor flere af gæsterne endelig træder i karakter.

Gertie er i Hamborg og forsøger at finde ud af mere om løjtnant Kiessling, mens grev Ditmar er tilbage i Danmark og på Andersens Badehotel. Til stor overraskelse for de øvrige gæster røber han endelig, at han er homoseksuel. Han lægger omsider kortene på bordet, og det samme gør fru Helene, der ikke finder sig i sin mands opførsel og hans åbenlyse fascination af datteren Sarah.

Bertha bliver voldsomt lettet, da hun finder ud af, at hun ikke er skyld i den Aalborgske restauratørs død, og samtidig møder hun sin gamle flamme, Villumsen. Der er også kærlighed i luften i dagligstuen, hvor fru Frigh bliver charmeret af hr. Madsens advokat, og hvor det samtidig kommer frem, at en mand er blevet skudt ude foran hendes hjem!

Ugens bedste scene

Nogle af de bedste scener i ”Badehotellet” er dem, hvor mange af karaktererne er med, og ét af dem så vi mandag aften.

Grev Ditmar er tilbagevendt fra koncentrationslejren, og han og mange af de øvrige gæster er samlet for at skåle ovenpå gensynet med ham og Andersens Badehotel. Men udover champagne kom der også sandheder på bordet, og det er tydeligt, at opholdet i Dachau har påvirket og ændret grev Ditmars syn på tilværelsen.

Særligt kvinderne rundt om bordet var nysgerrige på, hvorfor han var blevet sendt i koncentrationslejr, og overraskelsen i deres ansigter var ikke til at tage fejl af, da greven med selvfølgelighed i stemmen fortalte dem, at årsagen naturligvis var, at han er homoseksuel. Han troede sådan set, at de havde regnet det ud, nu hvor de har kendt hinanden så længe.   

Grev Ditmar viste endelig sit sande jeg, og det var godt at se, efter han i så mange år har gemt sig væk.

Nogle af gæsterne reagerede på en måde, der nærmest udtrykte væmmelse, mens andre var tydeligt overraskede over den drejning, som samtalen tog og måske også skammede sig eller ærgrede sig over, at deres nysgerrighed havde ødelagt den ellers muntre stemning.

Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Ugens replik

”Jeg er homoseksuel! Det er på tide, vi lader den maske falde. Skal vi fortsætte med at hygge og champagne? Alt er brudt sammen. Byer ligger i ruiner og millioner af mennesker er døde. Vi sidder og lader, som om ingenting er hændt. Verden bliver aldrig den samme igen”.

Sådan siger grav Ditmar midt i dagligstuen foran de øvrige gæster, da han endelig står ved sit sande jeg og i øvrigt giver dem noget at tænke over.

Selvom krigen er slut, er der bestemt ikke kommet ro, og lige så vel som hagekorset på skænken i receptionen bliver ved med at tone frem, lurer krigen og dens følger også fortsat lige under overfladen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Ugens bedste karakter

Grev Ditmar var uden tvivl helt central for afsnit 2 af ”Badehotellet”, men det var også skønt at se, hvordan Helene endelig trådte i karakter over for sin mand.

”Det er ved gud ikke meget styr, De har på ham”, nærmest råbte fru Fjeldsø ind i ansigtet på den stakkels Helene, der lå alene og blundede på stranden, mens hendes mand pjankede rundt med datteren Sarah.

Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over for Helene, der endelig, og måske med nogle års forsinkelse, sagde fra over for sin selvoptagede mand.

Med 14 dages varsel droppede han den film, som han skulle have brugt hele sommeren på at optage, og i stedet bruger han nu ferien på Andersens Badehotel. Han påstår, at det er fordi, han gerne vil nyde tosomheden med sin hustru, men for Helene er det tydeligt, at den egentlige årsag er Sarah. Selv vil hun allerhelst bare hjem til sine drenge, som er blevet sendt på fodboldlejr i Espergærde… Det bliver spændende at se, om hun gør alvor af sin trussel.

Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Ugens største overraskelse

Lige siden begyndelsen i 1928 har grev Ditmar gjort alt, hvad han kunne for at skjule sit sande jeg. Han var sågar indirekte skyld i en anden mands død, fordi han truede med at afsløre hans homoseksualitet i sæson 1.

Mange seere havde formentlig regnet ud, at netop Ditmars homoseksualitet var grunden til, at han var blevet sendt i koncentrationslejr. Men de færreste havde nok regnet med, at greven selv ville lægge alle kortene på bordet over for de øvrige gæster ved højlys dag midt i dagligstuen. Men det var netop, hvad grev Ditmar gjorde, og han gjorde det tilmed på en måde, der ikke viste nogen form for skam, som vi ellers tidligere har oplevet fra hans side.  

Gæsterne reagerede noget chokerede i dagligstuen, men den lidt grå og triste hr. Aurland overraskede ved efterfølgende at vise Ditmar sin fulde støtte. Han accepterer ham tydeligvis, og det lader til, at der et opstået et nyt venskab mellem den homoseksuelle greve og den konservative kontorchef – det havde vi ikke set komme!

Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Ugens undren

1: Hvorfor er husbestyrerinden så åbenmundet?

Mange formoder at løjtnant Kiessling døde ved Østfronten, men da Gertie finder frem til hans hjem i Hamborg, får hun at vide, at det ikke er tilfældet. Hans far er yderst tilbageholdende med informationer, mens husbestyrerinden Ursula er noget mere åbenmundet. Men hvorfor vil hun så gerne fortælle om løjtnantens skæbne til en vildtfremmed dame fra Danmark? Burde hun ikke bare rette sig efter den ældre Kiessling, som hun givetvis har arbejdet for i en menneskealder?

Hvorfor er Ursula så interesseret i at finde ud af, hvad der er sket med løjtnanten?

Foto: Mike Kollöffel/TV 2

2:  Hvorfor siger Helene først fra nu?

Der er vist ikke nogen tvivl om, at det kræver sin kvinde at være gift med hr. Weyse, og indtil videre har Helene stået ved hans side og støttet ham som hans hustru i 12 år. Mange kvinder ville nok havde sat foden ned før, men det er først i 1945, at Helene for alvor får nok.

Hun har fundet sig i mangt og meget fra sin mands side. Han har ikke holdt tilbage fra at flirte, og gøre det der er værre, med det modsatte køn. Man kunne godt unde hende at have sagt fra noget før, men det sker først i 1945, da Weyse spolerer deres oprindelige planer til fordel for samvær med Sarah.  

Foto: Mike Kollöffel/TV 2

3: Hvorfor er sønnen opkaldt efter Nanas eksmand?

Gennem ni sæsoner har der været et utal af forskellige karakterer med i ”Badehotellet”, og det er dejligt, når vi en gang imellem bliver opdateret på, hvordan det går dem. I afsnit 2 fortæller fru Frigh med stor glæde, at sønnen Leslie og hustruen, den tidligere stuepige Nana, venter endnu et barn, og at Anders dermed skal være storebror.

Det er ikke første gang, at navnet Anders dukker op, for Nanas tidligere soldaterkæreste, som hun også blev gift med, hed nemlig også Anders. Han dukkede op på Andersens Badehotel i sæson 6 og havde nær stukket hr. Weyse ihjel, fordi han troede, at skuespilleren var årsagen til, at Nana ikke ville forloves.

Selvom hun havde følelser for Leslie, blev hun alligevel gift med Anders, men han døde 9. april 1940 efter at have deltaget i modstanden ved Haderslev.

Det hele ender heldigvis med, at Nana og Leslie finder sammen, men det er nok de færreste, der havde valgt at opkalde deres søn efter den ene forælders tidligere mand. Det bliver spændende at se, hvad de kalder barn nummer to!

Foto: TV 2

Ugens største cliffhangere:

- Får Bertha overbevist Claus om, at han skal flytte ind på sit gamle værelse, og vil de genoptage romancen?

- Er Uwe Kiessling i live, og kommer han til at møde Frida?

- Er det sandt, når fru Frigh siger, at hun ikke kendte manden, der blev skudt foran hendes hjem sidste år? 

- Er det virkelig fodermesteren, som grev Ditmar ellers havde et godt forhold, der sendte ham i koncentrationslejr?

Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Ugens anmeldelse – 6 sole til afsnit 2, sæson 9

Læs mere om:

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden