7. dec. 2022
Af Christinna Braun

De har gjort det i flere generationer: Gør Mary og Frederik mon sådan i dag?

Kronprinsparret.
Kronprinsparret.
Foto: Hanne Juul
Som hos så mange andre, har den kongelige familie helt særlige traditioner til jul.

Danmarks kongelige familie har mindst lige så mange traditioner, når det gælder jul, som i alle andre familier.

Hver dag i december åbner kongehuset en ”låge” i deres digitale julekalender, og her fortælles bl.a. om de kongelige juletraditioner.

Den 7. december blev dagens låge indledt med ordene ”Garderen skal selvfølgelig også vide, at det er jul…”

Til opslaget, kongehuset har delt på de sociale medier, hører en række billeder af garderne og et videosammenklip.

I sammenklippet ses bl.a. juleaften på Amalienborg i 1940, og her ses kong Christian 10., dronning Alexandrine, kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid.

Det kongelige firkløver er i videoen på besøg hos garderne før julemiddagen den 24. december, som den kongelige familie har haft tradition for gennem generationer.

"Gennem generationer har den kongelige familie haft tradition for at ønske glædelig jul til de gardere, der er på vagt den 24. december. Således også i det lille videoklip, hvor julefreden har sænket sig hos garderne på Amalienborg juleaften 1940, og Christian 10, Dronning Alexandrine, Kronprins Frederik (9.) og Kronprinsesse Ingrid kom forbi og hilste på før julemiddagen," skriver kongehuset på Instagram.

Om dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary stadig holder fast i denne tradition, melder opslaget ikke noget om.

I år er kronprinsfamilien på privat juleferie i Australien for at holde jul med kronprinsesse Marys familie. Det er fem år siden, at kronprinsfamilien sidst har besøgt Australien sammen.

De vil derfor ikke kunne ønske garderne glædelig jul i år.

Dronning Margrethe holder jul med prinsesse Benedikte og private venner på Djursland, mens prins Joachim og prinsesse Marie tager på en længe planlagt udlandsrejse med børnene over julen.

Se videoen og den kongelige families "låge" nr. 7 herunder.

Læs mere om: