Denne detalje har Margrethes Amalienborg og slottet i Oslo til fælles

Dronning Margrethe og kong Harald

Dronning Margrethe og kong Harald

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
For dronning Margrethe er det fantastisk at nyde det smukke lys i salene på Amalienborg. På dronningens Amalienborg og kong Haralds slot i Oslo kan man nyde helt specielle lysekroner

Dronning Margrethe kan på Amalienborg i Gallasalen i Christian VIII’s Palæ nyde en helt særlig lysekrone, som man også kan se to identiske eksemplarer af i Taffelsalen på Christiansborg Slot i København.

Dronning Margrethe nyder lyset

Oprindeligt var de smukke lysekroner, som kan ses på opslag på kongehusets sociale medier fra i dag, ophængt i Festsalen på Det Kongelige Slot i Oslo fra 1849.

De blev dog solgt på auktion i begyndelsen af 1900-tallet i forbindelse med, at der blev installeret elektrisk lys på slottet.

Rekonstruerede lysekroner i Oslo

Tre lysekroner endte i Danmark i 1903, da kronprinsesse Lovisa, der tre år senere blev Frederik 8.s Dronning, købte dem til sin ældste søn, Prins Christian – den senere kong Christian 10.

I 2005 valgte man i Norge faktisk at rekonstruere de solgte lysekroner.

Således kan man på Det Kongelige Slot i Oslo hos kong Harald og dronning Sonja i dag opleve de samme lysekroner i en rekonstrueret version.

Bronze og krystal

De oprindelige lysekroner, der nu hænger på Amalienborg og Christiansborg Slot i København, består af bronze og krystalprismer.

På hver lysekrone er der 48 elektriske lys i bronzestel med vinbladsdekorationer.

Nederst på lysekronerne hænger små drueklaser.

Hver lysekrone er 2,65 meter høj og 1,6 meter i diameter.

Et godt køb

På auktionen i begyndelsen af 1900-tallet gjorde grosserer Meyer ifølge kongehusets kilder en god handel, da han købte fire lysekroner fra slottet i Norges hovedstad til et samlet beløb på 650 kroner.

Et beløb der omregnet til vore dages valuta svarer til omkring 46.000 kroner.

Spar 281 kr. på 13. nr. af BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden