Fredag, 7. oktober 2022 - af Laura Dalgård Hansen

Dronning Margrethe overrakte fornem guldmedalje

Professor Ewine van Dishoeck og dronning Margrethe.

Professor Ewine van Dishoeck og dronning Margrethe.

Foto: Mikael Rieck
En veloplagt dronning Margrethe besøgte fredag eftermiddag Carlsbergbyen, hvor hun overrakte den prestigefyldte Niels Bohr Guldmedaljen.

7. oktober er det 137 år siden, at Niels Bohr kom til verden, og på den verdensberømte fysikers fødselsdag blev Niels Bohr Guldmedaljen igen i år overrakt til en person, der har gjort en ekstraordinær indsats på sit felt.

Dronningen Margrethe gav guldmedalje

Årets prismodtager er professor Ewine van Dishoeck fra Leiden Universitet i Holland.

Hun er et af de største navne inden for forskning i molekylær astrofysik og astrokemi, og det var dronning Magrethe der havde fornøjelsen af at overrække hende den flotte hæder i form af Niels Bohr Guldmedaljen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Veloplagt majestæt

Prisoverrækkelsen fandt sted i Carlsberg Akademiet, hvor brygger J.C. Jacobsen tidligere har boet med sin familie.

Majestæten ankom klokken 15 fredag eftermiddag og var som altid veloplagt og i godt humør. Herefter begyndte den formelle del af prisoverrækkelsen, der bød på både taler samt musik fra Studenterkoret. 

Dronning deltog også i den efterfølgende reception. Hun havde en 'åben bagkant', som det hed, og majestæten blev og hyggede sig med prismodtageren og de øvrige gæster i en halv times tid. 

Dronning Margrethe

Foto: Mikael Rieck

Professor Ewine van Dishoeck er den trettende i rækken af betydningsfulde fysikere og ingeniører, der modtager Niels Bohr Guldmedaljen. Den blev indstiftet tilbage i 1955 og er en hyldest til den danske nobelprismodtager Niels Bohr, der døde i 1962.

Årets uddeling er sket i et samarbejde mellem Ingeniørforeningen, IDA, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Foruden den faglige anerkendelse, som Niels Bohr guldmedaljen er, følger der også et beløb på 100.000 euro med prisen, som er doneret af Carlsbergfondet.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden