Fredag, 31. december 2021 — af Marie Krakau

Ekspert om Margrethes stil: I år gjorde hun noget hverken Mary eller Marie kunne

Vi ser tilbage på dronningens stil i 2021.

Vi ser tilbage på den kongelige stil i året der gik, og kongelig hofreporter på BILLED-BLADET Marianne Singer zoomer ind på tre ting, der har præget dronning Margrethes stil i 2021.

- Dronningen har en formidabel evne til altid at gøre os i godt humør, når hun iklæder sig de stærkere farver, som hun er så glad for. I år så vi hende bl.a. i koral, dyb lilla, pang-farvede blomsterprints og kongeblå, svarer Marianne Singer på spørgsmålet om, hvad der kendetegner dronningens stil. Hertil tilføjer hun, at hvor kronprinsesse Marys og prinsesse Maries tøj for det meste er stangtøj, er dronning Margrethes skræddersyet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Marianne Singer har taget et kig på Margrethes garderobe i året der gik, og der er tre ting, der har gjort sig ekstra bemærket i 2021, ifølge hende.

Genbrug

- En ting der har været meget markant, har været dronningens brug af det samme outfit flere gange, og gerne med meget kort tid imellem, siger Marianne Singer.

- Det gjorde sig bl.a. gældende, da hun tre gange på tre uger var iført sit blåternede sæt med jakke, nederdel og hat.

I galleriet øverst i artiklen kan du se dronningens mange looks fra 2021.

Og det er ikke blot sine arbejdslooks, som dronningen flittigt har gjort brug af flere gange. Også kjoler til fest har hun genbrugt.

- Dronningens lange, grønne kjole med flæsedetaljer har vi set hende i ved flere prominente lejligheder. Hun bar den ved Fredensborgkoncerten, hvor hun var vært, hun havde den også på, da hun var på besøg i Grønland samt til premieren på “Snedronningen” i Tivoli. At hun til sådanne markante begivenheder, ofte hvor hun selv er hovedperson i større eller mindre grad, vælger samme kjole, er et stærkt tegn på at hun hviler godt i sig selv og sin stil, fortæller hofreporteren.

Hvorfor dronning Margrethe genbruger i så høj grad, har Marianne Singer et godt bud på:

- For det første er hun er vokset op i en tid, hvor man fik syet sit tøj, og hvor man havde det på, til man ikke længere kunne passe det. Og den holdning er hun sikkert stadig af.

- Og så tænker dronningen meget praktisk. Hun tænker på, hvad der passer til den opgave, som hun skal ud på, og så gør det ikke noget, om hun for nyligt har haft nøjagtigt det samme tøj på, forklarer Marianne Singer, der derudover bemærker, at dronningen har et forbilledligt samarbejde med skrædder Annette Freifeldt og modist Mathilde Førster, der bl.a. stod bag hendes flotte koral-farvede outfit til prins Christians konfirmation.

- De er jo også blandt årsagerne til, at dronningen genbruger så meget. Fordi hun er så glad for det de skaber til hende, og fordi de formår at ramme hendes stil så præcist, fortæller Marianne Singer.

Gallakjolerne

Dronning Margrethe har i år haft mulighed for at gøre noget, som hendes svigerdøtre, kronprinsesse Mary og prinsesse Marie, ikke har. Hun har nemlig kunne iføre sig gallakjoler ved hele to lejligheder.

Grundet coronapandemien er de fleste større gallaarrangementer blevet udsat, og hvor et normalt kongelige år byder på flere lejligheder for at opleve den kongelige familie i de store gallarober, har kalenderen i år været næsten tom for denne slags begivenheder.

Men under dronningens og kronprins Frederiks statsbesøg i Tyskland i november oplevede vi dronning Margrethe i gallakjoler hele to gange.

Først ved statsbanket på Schloss Bellevue, hvor den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier var vært. Siden ved returarrangementet hvor det var dronning Margrethe selv, der var vært.

- Det var så dejligt endelig at se kongelige gallaarrangementer igen. Det har vi savnet, og at der var hele to lige efter hinanden betød naturligvis også, at dronningen havde to meget forskellige galla-looks med sig under statsbesøget, fortæller Marianne Singer.

- Ved statsbanketten var hun i hendes større smaragdgrønne gallakjole med blonder, som vi tidligere har set hende bære ved nytårstaffel. Dagen efter var looket et helt andet. Her var hun i en smal mint-grøn gallakjole. Begge er kreeret af skrædder Birgitte Thaulow, fortæller Marianne Singer, der håber, at 2022 endelig bliver året, hvor vi igen kan opleve større kongelige gallafester.

- Det er der jo heldigvis god mulighed for, siger hun og påpeger, at fejringen af dronningens regeringsjubilæum for kort tid siden blev udskudt til sensommeren, hvor vi forhåbentlig vil opleve masser af festligheder. Derudover fylder kronprinsesse Mary 50 år i februar. Dette fejres med taffel på Rosenborg Slot d. 4. februar.

- Vi glæder os til igen også at se bl.a. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie i smukke gallakjoler, siger hofreporteren.

Den grønne gallakjole i silke og blonder kreeret af skrædder Birgitte Thaulow, var fundet frem under statsbesøget i Tyskland. Kjolen har vi tidligere set dronningen bære til nytårskur. Dronningen var i modsætning til sine svigerdøtre i år iført gallakjole. Mary og Marie har været forhindret, da der grundet pandemien ikke har været gallaarrangementer med kongelige deltagelse, på nær under statsbesøget.
Foto: Kaspar Wenstrup

Tidløst

I tråd med dronning Margrethes brug af flere outfits igen og igen, bemærker Marianne Singer desuden, at der er en tidløshed at finde i dronningens garderobe, som man ikke ser blandt den yngre kongelige generation.

- Hendes stil er meget tidløs, og det skyldes nok, at den er ganske klassisk men samtidig har et distinkt twist af Margrethe, der ophøjer den og gør den meget personlig, siger Marianne Singer og fremhæver den frakke, som dronningen havde på, da hun var til søndagsgudstjeneste med prins Christian i foråret.

- Denne frakke er 24 år gammel, og hun bærer den stadig. Ofte ville man sagtens kunne se dronningen i et look, som hun ligeså godt kunne have haft på, da hun var i tyverne, siger Marianne Singer og afslutter:

- Når hun er glad for at look, så bliver hun ved med at bruge det, indtil det simpelthen ikke kan bruges mere.

Dronningen og prins Christian var sammen til søndagsgudstjeneste i Asminderød Kirke ved Fredensborg. Her bar dronningen en flot jakke med et lille skørt, som vi så hende i for 24 år siden i forbindelse med hendes 25-års regeringsjubilæum i 1997.
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden