29. jan. 2015
Af af Marianne Singer

Kronprinsesse Mary giver stort beløb til bekæmpelse af vold mod kvinder

Kronprinsesse Mary.
Kronprinsesse Mary.
Arkivfoto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Mary Fonden donerer en kvart million kroner til den sydafrikanske organisation Brothers for Life, der arbejder for at nedbringe volden i landet.

Kronprinsesse Mary rejser utrætteligt verden rundt for at kæmpe for kvinders rettigheder og får på den måde megen inspiration med hjem til sit arbejde i Mary Fonden.

I november var kronprinsesse Mary således i Sydafrika, hvor hun blandt andet besøgte organisationen Brothers for Life, der tager udgangspunkt i mandens rolle i voldsdynamikken og prøver at finde et alternativ til den voldelige adfærd.

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary talte om sex og hiv-smitte med unge i Sydafrika

Her mødte kronprinsessen flere mænd, der var blevet omvendt fra at slå deres koner eller kærester til i dag at hjælpe kvinder og mænd ud af problemerne med kønsbaseret vold, som er et kæmpeproblem i Sydafrika. Hver femte kvinde udsættes for vold hvert eneste år, og hver anden kvinde bliver på et tidspunkt udsat for vold.

– Det er vigtigt at fokusere på og styrke kernefamiliens værdier. Og det er vigtigt at vælge de gode løsninger frem for de voldelige, sagde kronprinsesse Mary dengang.

SE VIDEO: Kronprinsesse Mary legede med lille Thandeka fra Sydafrika

Besøget gjorde så stort et indtryk, at kronprinsesse Mary efterfølgende besluttede, at Mary Fondens særlige donation 2014 på 250.000 kroner skal gå til den sydafrikanske organisation, der blandt andet anvender tidligere voldsmænd som rollemodeller.

Pengene skal gå til udvikling og afprøvning af et pilotprojekt, der skal ændre voldelige mænds adfærd, så de løser konflikter med andet end vold. Ambitionen er, at både internationale og danske erfaringer gerne skal anvendes i projektet.

Det skriver Mary Fonden i en pressemeddelelse.

SE VIDEO: Kronprinsesse Marys barske oplevelse i Soweto

I forbindelse med donationen har Mary Fonden skabt dialog mellem Brothers for Life og den danske organisation Dialog mod Vold, der er Danmarks førende organisation, når det gælder erfaringer med voldsdynamik og ændringer af voldelige mænds adfærd.

- Voldsdynamikken involverer flere parter, og derfor er det nødvendigt at kigge på problemet fra flere sider. Der er naturligvis meget fokus på kvinderne – og sådan skal det være, men vi må ikke glemme mændenes rolle og handlinger. Hvis vi ønsker at nedbringe volden, så er vi nødt til at kigge helhedsorienteret på problemet og ikke kun afhjælpe, men også forebygge, at volden opstår. Derfor er det afgørende også at henvende sig til voldsudøverne, og det har Brothers for Life gjort dygtigt og med succes – til inspiration for andre lande. Med Mary Fondens særlige donation får organisationen mulighed for at udvikle og afprøve nogle nye metoder til at forebygge og afhjælpe vold mod kvinder, udtaler kronprinsesse Mary i pressemeddelelsen.

Læs mere om: