15. maj. 2020
Af Ulrik Ulriksen

Ny royal rapport: Det var et markant år for Mary

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary
Foto: Hanne Juul
I den nye årsrapport for kongehusets 2019 fremhæves kronprinsesse Mary for sin stærke aktivitet på et helt særligt område.

Kongehuset har netop offentliggjort årsrapporten for Kongehusets virksomhed 2019.

Kongehusets årsrapport 2019 består blandt andet af Hofmarskal Michael Ehrenreichs indledning.

- Ved udgangen af året kunne ingen forudse, hvordan verden i begyndelsen af 2020 ville ændre sig med spredningen af coronavirus, og det kan i dag virke næsten uvirkeligt at tænke tilbage på året før, lyder det fra Ehrenreich, før årets mange royale arbejdsopgaver gennemgås.

Kronprinsesse Mary havde travlt

- Hvert år sætter Kongehuset - gennem den kongelige families mange protektioner og æreshverv - fokus på en lang række mærkesager, som berører samfundslivet. Fra folkesundhed til iværksætteri. Fra børns trivsel til kulturfremme. Spændvidden er stor, lyder det i den royale rapport, der fremhæver kronprinsesse Mary for sin stærke aktivitet på et helt særligt område.

Et markant år

- 2019 var også et markant år for en af Kronprinsessens mærkesager, nemlig kampen for kvinders og pigers rettigheder og retten til at bestemme over egen krop. På rejser til Etiopien, Kenya og Indonesien besøgte Kronprinsessen sundhedsklinikker, flygtningelejre og skoler og fik herigennem sat fokus på blandt andet styrkelse af piger og kvinders muligheder, mødredødelighed, omskæring af piger og kvinder, prævention og kønsbaseret vold, lyder det i årsrapporten, der også stiller skarpt på Marys rolle som protektor for FN’s Befolkningsfond og på arbejdsaktiviteten i udlandet.

Mary i Kenya og Canada

- Kronprinsessen har siden 2010 været protektor for FN’s Befolkningsfond (UNFPA), som er en af Danmarks største og tætteste multilaterale partnere på udviklingsområdet. Gennem årene har Hendes Kongelige Højhed været involveret i flere internationale arrangementer og projekter, der relaterer sig til fondens mærkesag om kvinders og pigers rettigheder og retten til at bestemme over egen krop. Dette var også tilfældet, da Kronprinsessen deltog i rejser til Kenya og Indonesien. I november holdt Kronprinsessen i Kenya åbningstale ved Nairobi Summit, et globalt møde med Danmark, Kenya og UNFPA som værter. Mødet markerede 25-året for Kairo-erklæringen med en handlingsplan for indsatser til gavn for verdens kvinder og piger. I december besøgte Hendes Kongelige Højhed Indonesien sammen med udviklingsminister Rasmus Prehn og Executive Director for UNFPA Natalia Kanem for at sætte fokus på seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder. Kronprinsessen deltog også i en stor Women Deliver konference i Vancouver.

Kamp mod mobning

Kronprinsesse Marys travlhed i Danmark fremhæves også i årsrapporten for Kongehusets virksomhed 2019:

- Hjemme i Danmark arbejdede Kronprinsessen videre med sit engagement i kampen mod mobning, mistrivsel og ensomhed. Sammen med mere end 220 børn sang Hendes Kongelige Højhed med, da Mary Fondens program Fri for Mobberi præsenterede sangen ”Liker”, der handler om at være en god kammerat på nettet.

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/webgrafik_bb20-forsider.jpg

Læs mere om: