13. jul. 2015
Af af Trine Larsen og Hanne Juul (foto) i Grønland

Prinsgemalen sætter fut i Grønland

Regentparret havde et dejligt besøg hos 84-årige Salomine, der havde dækket op til kaffemik.
Regentparret havde et dejligt besøg hos 84-årige Salomine, der havde dækket op til kaffemik.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET i Grønland
Der var højt humør og glade grin, da regentparret mandag var til kaffemik hos 84-årige Salomine - og så er prins Henrik en lattermild spøgefugl over for sin hustru, dronningen.

Det er prinsgemalen, der sætter fut i løjerne, når regentparret besøger de små bygder i Grønland.

Regentparret var på besøg i Ukkussissat, en lille by med 122 indbyggere, der lever isoleret i et uvejsomt og øde område, langt inde i en fjord, et par timer sejlads fra Uummannaq.

84-årig inivterede til kaffemik

Og herinde, højt oppe på bjerget, skulle regentparret blandt andet besøge bygdens ældste borger, 84 årige Salomine Skade, i det lille blåt træhus, hvor hun er både født, opvokset og har opfostret syv børn.

Her var der dækket op til kaffemik med fint blomstret stel i den fine lille stue, og det var en nervøs Salomine, der tog imod regentparret.

Forsigtigt sad hun i sofaen over for regentparret, men prinsgemalen insisterede på, at hun kom over og sidde hos ham og dronningen, så alle kunne være i stuen, og de bedre kunne tale sammen.

Regentparret på Prinsesse Margrethe-skolen i Grønland

Prinsgemalen fik Salomine tættere på

- Kom, kom og sæt Dem herover, sagde prinsgemalen og slog inviterende en hånd i skindsofaen ved siden af sig selv.

Og så var den gode kontakt hurtigt etableret.

Driller dronningen kærligt

Sådan er det overalt, hvor prinsgemalen kommer frem, og han driller også kærligt dronningen, når han kan komme til det.

- Står du her?, sagde dronningen let forundret

- Ja da...Kan du ikke følge med mig? Vi har stået her og ventet længe.. drillede prinsgemalen dronningen, da de var på vej til bygdens torv for at få kaffemik - og han sammen med ceremonimester Kim Christensen havde skudt genvej gennem bygden bag om nogle huse, så de kom foran dronningen.

VIDEO: Dronningen glæder sig til at opleve Grønland igen

Klarer stejle klipper

Trods stejle klipper, der skal forceres, giver dronningen og prinsgemalen nemlig ikke op overfor terrænet i Grønland, der ellers er noget af en udfordring, selv hvis man ikke er 75 og 81 år.

- Det var hårdt i dag, men jeg klarede den, indrømmede prinsgemalen glad efter besøget, hvor der var mange udfordringer for både dronningen og prinsgemalen. Overalt kunne man dog høre prinsgemalens latter runge sammen med slædehundenes glammen på fjeldet og han sætter fut i løjerne overalt, hvor han kom frem med en sjov bemærkning.

Spøgefuglen Henrik

Og lige til det sidste var humøret i top.

Således lod prinsgemalen som om, han ville kidnappe den søde blomsterpige i nationaldragt, som stod ved nedgangen, da regentparret efter godt tre timer tog afsted til hurra-råb og fyrværkeri, mens de sejlede tilbage til Dannebrog med chalup, gennem smukke isbjerge.

Læs mere om: