Sådan forløber dronning Margrethes 75-års fødselsdag time for time

Dronning Margrethe

Dronning Margrethe

AOP
Der venter dronning Margrethe et langt program, når hendes store fødselsdag bliver fejret for anden dag i træk.

Dronning Margrethe fylder i dag 75 år.

Det skal naturligvis fejres, som dronningen bliver hvert år - og altid er blevet det i sin tid som dronning. 
 
Men en halvrund fødselsdag som denne skal naturligvis fejres med manér - også selv om prinsgemalen er syg med en hård omgang influenza og derfor ikke deltager i festlighederne. 
 
 

Begynder med tidlig morgenvækning 

Dagen begynder klokken 8:30 med morgenvækning af dronningen på Fredensborg Slot, hvor hun bor resten af året, da hendes palæ på Amalienborg er ved at blive sat i stand og derfor er pakket ind i stillads. 
 
Til morgenvækningen vil hele familien inklusiv dronningens herlige børnebørn samt nogle af de udenlandske kongelige deltage. 
Der vil blive råbt hurra og sunget fødselsdagssang. 
 
Herefter vil familien spise morgenmad sammen. 
 

Af sted til København og vink

 
Så bliver det tid for gæsterne at køre til Amalienborg, hvor den traditionelle balkonscene vil finde sted. 
Dronningen og kongefamilien vil dog vinke fra Moltkes Palæ, da dronningens eget palæ som skrevet pågår istandsættelse. 
 
Samtidig med at kanonerne fra Batteriet Sixtus på Holmen i København og kanonerne på Kronborg Slot vil affyre 27 skud, kommer dronningen og familien ud og vinker til de garanteret mange fremmødte klokken 12. 
Her vil blive råbt hurra og kippet godt med papirflagene. 
 

Karet gennem byen 

 
Klokken ca. 12:30 vil dronning Margrethe og kronprinsparret så køre karet gennem Københavns Indre By fra Amalienborg til Rådhuspladsen.
 
Klokken 13 ankommer dronningen og kronprinsparret efter planen til rådhuset, hvor der er frokost for kongefamilien og de indbudte gæster. 
 
Her vil dronningen også få overrakt gaven fra Københavns Kommune af overborgmester Frank Jensen (S), ligesom der vil være taler og underholdning. 
 
 

Underholdning og frokost 

I Rådhushallen vil Uppercut Danseteater og Dansk Danseteater optræde til musik af Københavns Kommunes Musikskole ved Zapolski Strygerne og MGK-Jazztrio samt Københavns Kommunes Skoleorkester, alle dirigeret af dirigent Jonas Viggo Pedersen, musikskoleleder Ebbe Lund Nielsen og Alexandre Zapolski.

Københavns Drengekor, Sankt Annæ Pigekor, Sankt Annæ Gymnasiekor og kammerkoret CAMERATA vil synge i Rådhushallen, og Tivoli-Gardens Fanevagt medvirker også i programmet.

Vinker igen

Klokken 14:00 vil dronningen og formodentlig også dele af kongefamilien vinke til de fremmødte fra den lille balkon på rådhuset. 
 
Der vil også være fællessang med alle de fremmødte, og korsangerne, og musikerne vil rykke med ud på selve Rådhuspladsen og spille fødselsdagssang. 

Et par timers pause

 
Derefter har dronningen så et par velfortjente fritimer, som hun vil spendere i sit midlertidige hjem på Fredensborg Slot. 
Og mon ikke der skal slappes lidt af og pusles om prinsgemalen, der forhåbentlig er ved at få det bedre.
 
Dog bliver der ikke tid til meget afslapning for dronningen, da hun skal gøres klar til den store private fødselsdagsfest på netop Fredensborg Slot torsdag aften. 
 

Stor privat fest

Festen begynder klokken 20, og fordi det er en privat fest, modsat gallamiddagen på Christiansborg i går, bliver der kun transmitteret meget lidt i TV.
Talerne, der ellers er blevet vist ved tidligere runde fødslsesdage, vil ikke være en del af transmissionen. 
 
Disse store fester plejer at vare til langt ud på natten.
Der vil være musik og dans - og ikke mindst et overdådigt festfyrværkeri for at hylde majestæten endnu engang. 

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden