7. maj. 2022
Af Ulrik Ulriksen

Vildt første år for prins Christian: Her er de klassiske fester og ritualer på Herlufsholm

Prins Christian
Prins Christian
Foto: Hanne Juul
For prins Christian og de øvrige kostelever på Herlufsholm Skole har året ikke udviklet sig som forventet. De seneste dage har været turbulente, og i det hele taget har det været et vildt første Herlufsholm-år for kronprinsparrets ældste søn,

Prins Christian går i 1.g på Herlufsholm Skoles gymnasieafdeling, og ligesom alle andre kostelever har Christian oplevet et begivenhedsrigt år, der nu lakker mod enden på en alt andet end stille og rolig måde.

Forleden blev det i TV 2-dokumentaren “Herlufsholms Hemmeligheder” afsløret, at skolen er gennemsyret af en usund kultur præget af systematisk mobning, vold og endda også andre former for krænkelser.

Bestyrelsen har taget konsekvensen og fyret skolens rektor, og nu skal der for alvor ryddes op.

Prins Christian og skolekammerater har oplevet vildt år

For prins Christian og de andre elever, der indledte deres tid på den gamle kostskole efter sommerferien 2021, har året på alle måder været ekstraordinært.

Først og fremmest har de nye kostelever skullet vænne sig til at klare sig selv efter at være flyttet hjemmefra, og så er de blevet introduceret til de mange kendte og helt officielle traditioner, som skolen byder på.

Der er blandt andet både Fugleskydning, Fik-Fak, Vildtaften og Trolledag på programmet.

Fugleskydning med gamle ritualer

Fugleskydning er årets første festdag.

Dagen begynder med procession for alle skolens elever om morgenen kl. 10.

Processionen starter i Skolebygningen og går op til Rektorboligen, hvor eleverne modtages af Heis og Mia – herlovianersprog for Rektor og hans hustru.

Heis overrækker ifølge det gamle ritual Store Fugl til 3.g og derefter Lille Fugl til 9. klasse – det er disse træfugle, eleverne senere skyder efter i Nyhave.

Med de løftede fugle går eleverne ned i Nyhave, hvor alle synger Fugleskydningsmarchen.

Herefter rejses pælene med fuglene og skydningen begynder.

Fik-Fak for alle

Fik-Fak dag er skolens årlige sportsdag, hvor alle elever mødes og dyrker sport af forskellig art.

Det er en festlig dag, som er med til at skabe sammenhold på tværs af årgange.

Om aftenen afholdes Fik-Fak bal for skolens elever.

Herlig Vildtaften

Hvert år i november afholdes der vildtaften for skolens elever.

Der serveres vildtmiddag i spisesalene med fasaner fra egne skove, hvor der efterfølgende er inviteret underholdning for alle eleverne.

Højtidelig Trolledag

Den 14. januar er Herluf Trolles fødselsdag.

Den markerer man i kirken med Trollemorgen kl. 07.30, hvor man mindes skolens grundlæggere, og hvor en tidligere elev holder årets Trolletale.

Efter ceremonien i kirken er der morgenmad for alle elever og fremmødte Gammelherlovianere i skolens spisesale og Festsalen.

Mange flere traditioner

Herlufsholm byder i det hele taget på utroligt mange traditionsrige begivenheder, og der er fester og sociale arrangementer året rundt.

Desværre er der altså samtidig store problemer på skolen, og disse problemer er altså for alvor kommet frem i lyset indenfor et skoleår, der bød på en ny kongelig elev på skolen.

Prins Christians forældre, kronprinsparret, har i en udmelding torsdag gjort det klart, at de tager afstand fra den usunde kultur på skolen, og kronprinsesse Mary og kronprins Frederik følger nu udviklingen på skolen, ligesom resten af Danmark gør det.

Læs mere om: