Onsdag, 4. november 2020 - af Malan Joensen

Ny nedlukning: Hvad kan det betyde for den britiske kongefamilie?

Hertuginde Catherine og prins William med børnene prins George og prinsesse Charlotte. Dronning Elizabeth, prins Charles og hertuginde Camilla.

Hertuginde Catherine og prins William med børnene prins George og prinsesse Charlotte. Dronning Elizabeth, prins Charles og hertuginde Camilla.

Fotomontage: Ritzau Scanpix
Torsdag 5. november træder en ny nedlukning i kraft i England for at dæmme op for stigende smittetal.

Det er blevet nødvendigt at indføre en ny nedlukning af det engelske samfund fra torsdag 5. november og indtil videre frem til 2. december.

Nedlukningen indebærer nogenlunde samme restriktioner som den, premierminister Boris Johnson rullede ud i foråret, dog blandt andet med undtagelse af, at skoler og uddannelsesinstitutioner denne gang gerne må holde åbent. 

Men uanset om man er studerende, almindelig civil borger eller kongelig, så vil den nye nedlukning medføre en række ændringer.

Mere kongeligt hjemmearbejde 

Her ser vi nærmere på, hvad det kan tænkes at få af konsekvenser for den britiske kongefamilies dagligdag de kommende uger.

Eftersom man skal holde sig hjemme og f.eks. kun må gå på arbejde, hvis hjemmearbejde er umuligt, vil de kongelige over en bred kam være nødt til at passe deres job via videomøder og telefonopkald hjemmefra.

Det gjorde de også i foråret, hvilket gav royale fans god mulighed for at få et nærmere kig ind i de kongelige hjemmekontorer. Hvorvidt de vil forlade hjemmet for at påtage sig en officiel opgave vides endnu ikke, men eftersom de skal være forbillede for andre og dermed helst overholde reglerne, er det tvivlsomt. 

Ifølge avisen Daily Express kan det tænkes, at prins Charles og hertuginde Camilla vil sætte kursen fra Clarence House mod residensen Birkhall i Skotland, hvor de også tilbragte forårets lockdown-periode. Det er dog ikke bekræftet af kongehuset. Prins Charles har fødselsdag den 14. november, hvor han bliver 72 år, og han må med al sandsynlighed nøjes med at få videohilsner fra familien og ikke fysiske fødselsdagsbesøg. 

Hvad angår dronning Elizabeth og prins Philip, blev det tidligere på ugen meddelt, at de nu har installeret sig på Windsor Castle forud for den nye nedlukning - samme sted som de boede i foråret, da landet var lukket ned.

Det kan tænkes, at prins William og hertuginde Catherine vil blive boende i Apartment 1A på Kensington Palace, eftersom deres to ældste børn går i skole i London.

Den nye nedlukning adskiller sig nemlig fra den første ved, at man her vil holde skoler og uddannelsesinstitutioner åbne. Det betyder, at prins George, 7, og prinsesse Charlotte, 5, kan komme i skole hver dag. Om det så er planen, at de skal det, vides ikke. 

I foråret rykkede prins William og hertuginde Catherine sammen med de tre børn til residensen Anmer Hall, hvor der var hjemmeskoling på programmet. 

Uanset hvad står det ihvertfald klart, at de kongelige igen må belave sig på at løse deres opgaver fra hjemmekontorerne rundt omkring de næste uger. Det gælder også et af kongehusets flittigste medlemmer, dronning Elizabeth og prins Philips datter prinsesse Anne, 70.

Om de kongelige under de nye restriktioner kan hjælpe til med at sørge for madudbringning og lignende til udsatte personer, ligesom f.eks. grevinde Sophie gjorde mange gange i foråret, vides endnu ikke. 

Den nye nedlukning, der træder i kraft torsdag 5. november og er sat til at vare til 2. december, medfører ifølge Daily Mirror blandt andet, at pubber, restauranter, frisører, fitnesscentre og såkaldte "ikke-essentielle" butikker skal holde lukket - restauranter og cafeer må dog holde åbent for take away-salg. Også museer, biografer og koncertsteder skal holde lukket.    Supermarkeder må stadig holde åbent. Modsat den første nedlukning må skoler og uddannelsesinstitutioner holde åbent. Folk opfordres til at arbejde hjemme, men må gerne gå på arbejde, hvis det er nødvendigt. Også legepladser holdes åbne modsat forårets nedlukning.  
  Til gengæld gælder det, at man kun må bevæge sig udenfor, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål som f.eks. at handle i supermarkedet, hjælpe med at tage sig af et familiemedlem eller hvis man har behov for at gå en tur. Som udgangspunkt må man ikke mødes med andre mennesker end dem, man deler husstand med, men der er dog undtagelser.    De nye regler gælder kun England, for Wales, Skotland og Nordirland har allerede taget skrappere regler i brug. Læs mere om reglerne for den nye nedlukning i England hos Daily Mirror.  
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden