5. maj. 2023
Af Malan Joensen

Familiens private konflikter ulmer under overfladen: Disse store udfordringer venter kong Charles i fremtiden

Kong Charles
Kong Charles
Foto: Mega
Den britiske kongefamilies private konflikter kan blive en stor udfordring for kong Charles.

Når kong Charles og dronning Camillas kroning finder sted lørdag, er ceremonien omgivet af alskens pomp og pragt og overværet af mange tusinde glade ansigter.

Befolkningen og kongefamilien er fælles om at fejre den nye konge og hans dronning, og der er lagt an til en idyllisk start på Charles og Camillas nye tid i spidsen for den kongelige familie og monarkiet.

Men ingen roser uden torne, og i Charles' tilfælde forudser hofreporter Marianne Singer, der har fulgt det britiske kongehus i mange år, at han vil møde visse store udfordringer i sit fremtidige virke som konge.

Udfordringer, der udspringer af private konflikter internt i kongefamilien, og som ved f.eks. prins Harry og hertuginde Meghans mellemkomst er kommet til offentlighedens kendskab via tv-show, interview og en bogudgivelse.

Hvor det for 15-20 år siden var Camillas svingende popularitet i den britiske befolkning, der kunne give grund til hovedbrud hos den daværende tronfølger og hans team, så er det nu andre familiemedlemmers renommé, der kan destabilisere kongefamiliens og dermed monarkiets positive image hos befolkningen.

Ifølge Marianne Singer er det især de senere års kontroverser omkring prins Andrew, prins Harry og hertuginde Meghan, der kan fortsætte med at kaste grus i maskineriet for kong Charles.

- Det er nogle meget voldsomme historier om kongefamilien, der har været fremme fra prins Harry, og anklagerne mod prins Andrew er også meget alvorlige. Det er sager, der ikke bliver glemt lige med det samme, mener Marianne Singer.

Hun påpeger, at spekulationerne om den påståede konflikt mellem kongefamilien og prins Harry og hertuginde Meghan vil blive ved at dukke op hver gang, der skal ske noget storslået i familien, fordi offentlighedens interesse naturligt vil kredse om, hvorvidt de kontroversielle personer vil deltage.

Ligeledes kan prins Andrew eventuelle tilstedeværelse til diverse kongelige arrangementer skabe ny fokus på hans fald fra tinderne, og det bliver en udfordring for prins Charles alene at manøvrere rundt i, hvilke arrangementer hans bror, søn og svigerdatter skal inviteres til i fremtiden.

Selv om de alle tre har trukket sig tilbage fra karrieren som fuldtidskongelig i forreste række, vil der stadig dukke begivenheder op, hvor det private og det offentlige er så tæt sammenvævet, som det kun kan være for de kongelige.

- Jeg tror, det kan blive en hård kamp for Charles at få ro på den front, fordi det stadig er uafklaret, hvad der sker med forholdet til Harry, Meghan og Andrew. Det lader til, at prins Andrew holder lav profil som aftalt, men der har været rygter om, at han ville udgive en bog med sin version af sagerne ligesom prins Harry, og det kan virkelig skabe problemer for kong Charles, fortæller Marianne Singer.

Hun vurderer, at kong Charles indtil videre har gjort en god indsats for at få styrket og stabiliseret monarkiet efter dronning Elizabeths død i september sidste år.

- Kong Charles går til opgaven med et positivt sind, og han virker meget overbevisende i sin nye rolle. Han er velforberedt og qua den lange ventetid også helt klar til rollen som konge, og derfor er det så meget desto mere ærgerligt, at familiens interne problemer bliver ved at spøge i kulissen, siger Marianne Singer.

Nu er det en lille, eksklusiv og fokuseret skare, der skal støtte kong Charles og dronning Camilla i deres arbejde og monarkiet som helhed, forklarer hofreporteren:

- Med Harry, Meghan og Andrew ude i periferien er Charles igang med at opbygge den kerne, der skal hjælpe med at løfte monarkiet ind i fremtiden. Prinsesse Anne, der altid har været en arbejdshest og haft et hav af kongelige opgaver har fået en særlig ærefuld opgave til kroningen, hvilket viser Charles' store påskønnelse, og lillebror Edward og hustruen Sophie er også trådt meget mere frem i rækkerne de senere år, efter at Harry og Meghan forlod "The Firm", som de kalder det, fortæller Marianne Singer.

Prins William og prinsesse Kate har også måttet påtage sig flere protektioner, og senest er antallet af deres udegående officielle opgaver blevet sat under lup i den britiske presse, men parret lader stadig til at være meget populære blandt befolkningen og dermed et af kong Charles' stærkeste kort i kampen for at sikre monarkiets overlevelse.

Hvad angår Harry og Meghan i Californien er det svært at forudsige, hvad deres næste træk vil være og hvordan deres fremtidsplaner ser ud.

Ikke mindst om de vil fortsætte med at kapitalisere på deres viden om den private del af det kongelige univers på godt og ondt.

- Det bliver spændende at se, hvad Harry og Meghan kaster sig over af indtægtskilder i fremtiden og om de vil dele ud af flere hemmeligheder fra de kongelige rækker. Hvis der kontinuerligt vil komme beskyldninger om dette og hint mod kongefamilien og gengivelser af private samtaler med opsigtsvækkende indhold, er det ikke ligefrem noget, der vil hjælpe på kongefamiliens image og popularitet, vurderer Marianne Singer.

Læs mere om: