6. maj. 2020
Af Ulrik Ulriksen

Tre seje kronprinsesser: Sådan gør Mary, Mette-Marit og Victoria en forskel

Kronprinsesse Mette-Marit, kronprinsesse Victoria og kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mette-Marit, kronprinsesse Victoria og kronprinsesse Mary
Foto: Aller Foto
Kronprinsesse Mary og hendes kronprinsesse-kolleger i Sverige og Norge har gjort en god figur i coronakrisen og har sat fokus på flere af de samme vigtige områder.

Midt i coronakrisen har Skandinaviens tre kronprinsprinsesser været med til at sætte fokus på områder, som har haft brug for ekstra opmærksomhed.

Danmarks kronprinsesse Mary har blandt andet via Mary Fonden sat fokus på ensomhed, som er et problem mange kæmper ekstra meget med i en tid med coronakrise og krav om at holde afstand til hinanden.’

Også Sveriges kronprinsesse Victoria og Norges kronprinsesse Mette-Marit har gjort opmærksom på, at vi skal gøre mere for de borgere, som i forvejen kæmper med ensomhedens konsekvenser.

Kronprinsesse Mary i tv

Kronprinsesse Mary var for nylig med et indslag i tv med til at gøre en stor forskel for danskere, der kæmper med sorgen.

Som protektor for Børn, Unge & Sorg og Det Nationale Sorgcenter sendte kronprinsesse Mary en hilsen til alle danskere i DR-programmet ”Fællessang – hver for sig.”

- Det er naturligt, at man bliver bekymret for sine nærmeste, især nu, hvor man måske ikke kan være sammen med dem. Sorg og bekymring er svært at håndtere for os mennesker, men det kan hjælpe at tale om det, der er svær, sagde Mary blandt andet i sin hilsen, som hun rundede af på en fornem måde.

Fællessang er fantastisk

- Fællessang har igennem mange uger været med til at samle os, mens vi venter på mere normale tider. Det har været fantastisk! Og det er et fint bevis på, hvor vigtigt fællesskabet er for os mennesker. Også når det er svært. - Pas på jer selv og pas på hinanden!

Masser af ros

Reaktionerne på Marys indsats er meget positive, hvilket kan ses på kommentarerne på de sociale medier, hvor Danmarks kronprinsesse bliver rost til skyterne og kaldt ”fantastisk”.

Også Sveriges kronprinsesse Victoria og Norges kronprinsesse Mette-Marit får mange flotte kommentarer med på vejen på de sociale medier, fordi de gør en forskel i en svær tid.

Mette-Marit og Haakon fra Norge, Victoria og Daniel fra Sverige og Danmarks Mary og Frederik
Mette-Marit og Haakon fra Norge, Victoria og Daniel fra Sverige samt Danmarks Mary og Frederik
Foto: Aller Foto

Kronprinsesse Mette-Marit er bekymret

Ligesom vores kronprinsesse Mary har Norges kronprinsesse Mette-Marit stillet skarpt på en helt særlig gruppe udsatte i denne tid med coronakrise.

Mette-Marit er bekymret for situationen for en særlig gruppe borgere i denne tid med coronakrise.

Til Norges landsdækkende medier udtaler Mette-Marit, at det er afgørende at hjælpe mennesker, som har problemer med psyken eller som kæmper med ensomhed og lavt selvværd.

Det er hjerteskærende

For denne gruppe af udsatte borgere gør coronakrisen ekstra ondt, da de bliver isolerede endnu mere end i forvejen.

– Det er hjerteskærende at høre, at de som arbejder i kommunerne oplever en så stor forværring af situationen for dem, der har haft det svært allerede før krisen, siger Norges kronprinsesse til NRK.

Kronprinsesse Mette-Marit var for nylig sammen med sin mand kronprins Haakon i kontakt med socialarbejdere, der arbejder med problemet i disse dage.

Tænker meget på de unge

- Jeg har været vældig optaget af, hvordan det går med de unge og specielt med dem, som har haft det svært allerede før coronakrisen. Jeg har tænkt virkelig meget på dem, sagde Mette-Marit i forbindelse med sit og kronprinsens videomøde med de sociale myndigheder forleden.

Kronprinsesse Victoria lavede kylling og ris

Sveriges kronprinsesse Victoria har også gjort meget for at gøre opmærksom på de unges udfordringer i coronakrisen, og så har hun bestemt også talt om de ældre og svage grupper af borgere og endda lavet mad til dem, så de kunne få bragt kylling og ris ud til deres bopæl i disse svære tider.

Senest var Sveriges kronprinsesse deltager ved en stor videokonference, hvor hun holdt tale og både kom ind på corona-udfordringerne og på de store miljøspørgsmål, vi stadig skal arbejde med.

Vi har et problem

- Vi har et problem – som skal løses, sagde kronprinsesse Victoria i talen ved konferencen ”Agenda 2030 – bæredygtig omstilling på videnskabeligt grundlag”.

Kronprinsessen talte specifikt om havmiljøet, som hun gennem flere år har interesseret sig brændende for.

Voksede op ved havet

- Præcis som mange andre i vores land, har jeg haft fornøjelsen at vokse op ved havet. Og det har nok betydet, at jeg er blevet stærkt engageret i havmiljø-området, lød det fra Victoria i talen og rundede så af.

Lang vej endnu

- Der er lang vej til, at vi har nået de globale mål. Men præcis som med coronavirus, så er dette et problem, som skal løses. Der findes helt enkelt ikke et alternativ.

Klar til flere udfordringer

Skandinaviens tre kronprinsesser Mary, Mette-Marit og Victoria har mange andre store temaer på deres dagsorden, heriblandt menneskerettigheder og ligestilling mellem kønnene, og dem vil de helt sikkert arbejde endnu mere med, når der bliver mere mulighed for det den resterende del af året.

Et er helt sikkert – de tre kronprinsesser er parate til at gå forrest, når det gælder.

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/webgrafik_bb19-forsider_0.jpg

Læs mere om: