
Anmeldelse af Badehotellet afsnit 5: Det var på tide

Ugen på Badehotellet
Så nåede vi til vejs ende, og sikke en slutning. Der blev bundet mange sløjfer, men der er stadig stor uvished om Amandas og Uwes fremtid sammen.
Kort resume
Weyse fortryder noget så eftertrykkeligt sin radiooptræden, og nu står han til op mod to års fængsel. Men danskerne bakker den gode Weyse op, og det får justitsministeren til at sætte skub i sagen om de forsvundne penge, og pludselig ender skuespilleren som den helt store helt.
Penge fylder også meget hos Molin, som står til at miste den halve million, han har investeret i hr. Madsens firma. For en stund lader problemet dog til at være væk – men kun lige indtil det kommer frem, at en pengeombytning er nært forestående, og således ender retfærdigheden alligevel med at ske fyldest.
Retfærdighed fylder også hos hr. Villumsen, der ikke kan have siddende på sig, at redaktør Bruun går fri. Han afslører hans tætte forbindelser til Gestapo, og både grev Ditmar og hans mor vender sig mod redaktøren, der ender med at blive ført til arresten i Skagen.
På Badehotellet er Amanda fortvivlet over, at hun intet hører fra løjtnanten, men pludselig er der nyt fra Morten: Uwe sidder i en flygtningelejr, og Amanda kan få lov at tale med ham i ganske få minutter. Det er ikke meget, de får sagt, men vigtigst af alt får hun fortalt ham, at han har en datter.


Ugens scene
Sæson 8 af ”Badehotellet” sluttede med, at Amanda måtte sige farvel til sin elskede, fordi han skulle til Østfronten, og noget lignende udspillede sig, da sæson 9 sluttede mandag aften.
Gennem de seneste fem afsnit har uvisheden om den tyske løjtnants skæbne været helt central, og netop som sommeren er forbi og gæsterne rejst hjem, skal Amanda endelig gense sin store kærlighed, som hun længe har frygtet, var omkommet under krigen.
Heldigvis er Uwe i live, men vejen til Danmark er ikke nem. Han har smuglet sig ind i landet, men han bliver opdaget på et tog og sendt til en flygtningelejr i Grove, der ligger nord for Herning.
Morten Hemmingsen arbejder i lejren, og det er også ham, der ender med at ringe til Amanda og fortælle, at Uwe er kommet til Danmark.
Men modstandsmanden Morten har ikke meget til overs for løjtnanten, der kæmpede på tysk side under krigen, og Amanda og Uwe får kun ganske få minutter sammen, før omstændighederne gør, at deres veje atter må skilles.
Men selvom det ikke er lang tid, er gensynsscenen i sidste afsnit det måske mest mindeværdige øjeblik i sæson 9.
Trods den sparsomme tid får Amanda sagt det allervigtigste – nemlig at han har en datter. Det var på tide, han fik det at vide!
Uwe får også at vide, at hun hedder Frida, og det betyder tydeligvis meget for løjtnanten, at Amanda har opkaldt datteren efter hans mor.
Desværre blev mødet mellem de to ikke den store forløsning, som mange nok havde håbet på. De genså hinanden efter fire meget lange og usikre år, men i den korte tid de fik med hinanden, blev der ikke udvekslet så meget som et lille kys eller et kærligt kram.
De nåede at holde i hånd kortvarigt, men det var også det.
Fremtiden er uvis for Uwe, og det vides ikke, hvor længe han skal sidde i flygtningelejren, og hvornår han igen kan se Amanda. Til gengæld er der i den grad lagt op til, at kærlighedshistorien kan fortsætte, når ”Badehotellet” vender tilbage med sæson 10 i 2024.



Ugens replik
”Det er da udspekuleret bare at gøre det sådan på en lørdag, så man slet ikke kan foretage sig noget. Men vi to kan prise os lykkelige; alle mine penge er blevet endevendt, og deres er jo tjent på lovlig vis i Sverige”.
Sådan siger en sarkastisk hr. Madsen med slet skjult tilfredshed i stemmen til hr. Molin, efter det på grund af en avisartikel står klart, at hans formue ingenting er værd.
Hr. Molin er kendt som en snu ræv, og gennem de sidste mange sæsoner har han gjort lidt af hvert for at fremme sin egen situation – og ikke mindst formue.
I denne sæson har han dog været på randen af et sammenbrud på grund af de penge, han tjente på at bygge for tyskerne, og som han siden investerede i Madsens firma, fordi han troede, de stod sikkert der.
Men siden kommer det frem i avisen, at en pengeombytning er nært forestående, og dermed er der ikke længere nogen udvej for hr. Molin – eller hans tyskerpenge for den sags skyld.

”Badehotellet” er mange ting, men ikke mindst er det en historisk serie, der fortæller meget om en tid, de færreste af os kan huske.
Godt nok er hr. Molin langt fra min yndlingskarakter, men sidehistorien om hans tyskerpenge og pengeombytningen var interessant at få med, fordi den ligesom så meget andet i denne sæson af ”Badehotellet” siger noget om, hvordan tiden efter Anden Verdenskrig var.
Pengeombytningen gjorde blandt andet, at man kunne beslaglægge værnemagernes skjulte formuer og annullere de pengesedler, som tyskerne måtte have bragt ud af landet.
I afsnit fem fortæller hr. Aurland, at der kan være tale om op mod seks milliarder kroner, der er gået myndighedernes næse forbi. Pengeombytningen, der fandt sted 23. juli 1945, viste, at knap 3 milliarder kroner var tjent uden om skattevæsenet under krigen. Det svarede til 20 procent af de opgivne formuer, skriver Nationalbanken.

Ugens karakter
Anton Rubtsov blev en del af ”Badehotellet”-universet i sæson syv, men det er kun ganske få minutter, vi har set ham i den netop afsluttede sæson 9.
Ikke desto mindre fortjener han alligevel en fremtrædende plads i denne uges anmeldelse. For selvom det ikke er meget, løjtnant Kiessling har været med, spiller han en meget central rolle, og kærlighedshistorien mellem ham og Amanda er formentlig den, der i denne sæson har fået flest seere ud på kanten af sofaen.
For lige så vel som han for længst har vundet Amandas hjerte, har Anton Rubtsov i skikkelse af løjtnant Kiessling også vundet seernes hjerter – og det er godt gået taget hans fortid i serien i betragtning.
Det store spørgsmål i sæson 9 har længe været, om han havde overlevet krigen, men heldigvis banker løjtnantens hjerte stadig – også for Amanda – og heldigvis har han nu også fundet ud af, at han har en lille datter i Danmark.
Betingelserne for kærlighed ser dog ikke ligefrem lysende ud for hotelbestyreren og løjtnanten, men til gengæld er der i den grad lagt op til meget mere kærlighed i næste sæson af ”Badehotellet” – lad os krydse fingre for, at vi ikke har set det sidste til løjtnanten!



Ugens største overraskelse
Efter 16 år vendte Sibylle mandag aften tilbage på Andersens Badehotel, men det var ikke ligefrem et glædeligt gensyn med eksmanden, der ventede.
Hun og ikke mindst hendes svigermor har gennem hele sæsonen været frustrerede over, at Weyse alligevel endte med at holde ferie på badehotellet, nu hvor Sarah også var der. Hun måtte for alt i verden ikke finde ud af, at han er hendes biologiske far, og det har Weyse haft umådelig svært ved at overholde – ikke mindst fordi hun slægter ham så meget på (synes han).
Men pludselig hen mod slutningen af afsnit fem fik piben en anden lyd. For med Weyses hjælp blev sagen om Sarahs bedsteforældres stjålne penge løst, og det fik også Sibylle til at vende på en tallerken.
Weyse var pludselig en helt, der havde reddet hele familien. Men vigtigst af alt fik det hende også til at ændre mening i forhold til, hvorvidt Sarah skal kende sandheden om sin far. Den havde jeg ikke set komme.
”Der er noget, der skal fortælles, men jeg synes, det bør ske sammen med Adam”, siger Sibylle, som samtidig inviterer hele familien Weyse på besøg hos dem i Uppsala.


Ugens undren
1: Hvorfor tager Sibylle til Andersens Badehotel?
Sibylle Fjeldsø har gennem mange år boet i Sverige med sin mand Adam, men i 1945 vender hun tilbage til København for at hjælpe sine forældre, der har fået stjålet deres opsparing, mens de under krigen var nødt til at opholde sig i Sverige.
Gennem de seneste afsnit har hun flere gange telefoneret til Andersens Badehotel for at informere og berolige datteren Sarah, men i afsnit fem tropper hun pludselig selv op. Men hvorfor er Sibylle taget hele vejen til Andersens Badehotel for en enkelt overnatning?
Sarah har været der hele sommeren med sin farmor, men mon ikke hun kunne have klaret et par dage mere uden sin mor?
Opholdet på Badehotellet byder også på et gensyn med eksmanden Edward, som Sibylle ikke har meget til overs for, fordi han har sværmet om Sarah hele sommeren. Men da han viser sig som den helt store helt og får sat skub i efterforskningen af de forsvundne penge, er der pludselig forsoning i luften hos det tidligere ægtepar.



2: Hvordan tør Alice fortælle sandheden?
Både Bertha og Alice Frigh har båret på hemmeligheder fra krigen, og mens det viste sig, at Bertha har været kurer i Aalborg, var det noget helt andet, der tyngede Alice.
Som vi hørte om først i sæsonen, blev fru Frighs elsker Emil Høyer skudt foran hendes hjem i Gentofte, og i mandagens afsnit kom det så endelig frem, hvorfor tyskerne skød ham.
Det viser sig, at Alices nabo har set Emil Høyer komme og gå og af hensyn til sit eget omdømme, bildte fru Frigh hende ind, at Emil var modstandsmand. Men naboen viste sig at have tyske sympatier, og hun endte med at melde ham. Dermed blev fru Frigh indirekte årsag til sin elskers likvidering.
Det nager hende tydeligvis stadig, og hun vælger at fortælle sandheden til sagføreren Ødegaard Andersen. Men hvorfor gør hun det?
Alice har tydeligvis ikke været offentlig med sit forhold til Emil Høyer – tværtimod har de to levet sammen i skjul af hensyn til hendes ry, men nu hvor han er død, har hun tilsyneladende ikke noget imod at fortælle om det. Heller ikke til sagføreren, der trods alt bor lige i nabolaget hjemme i Gentofte.



3: Hvorfor er Ditmar så indstillet på forsoning?
Grev Ditmar var bestemt ikke begejstret, da hans mor ankom til Andersens Badehotel sammen med sin mand i sidste afsnit, og han var bestemt heller ikke begejstret over, at de ville have ham til at vidne i retten til fordel for redaktøren.
Men noget er sket i mellemtiden – måske har Philip haft en indflydelse? I hvert fald er grev Ditmar i sæsonafslutningen indstillet på at hjælpe sin papfar, der er tidligere nazist. Også selvom Villumsen hårdnakket påstår, at det var redaktør Bruun, der i sin tid stak Ditmar og dermed sendte ham i koncentrationslejr.
Heldigvis er Villumsen ikke sådan at slå ud, når han mener, han har ret, og efterhånden får han da også både grev Ditmar og hans mor til at indse, at redaktøren havde mere end almindeligt tætte bånd til Gestapo under krigen. Det går også op for dem, at det var ham, der stak Ditmar, og ham der sørgede for, at fodermesteren tog skylden for det og siden blev likvideret.



Ugens største cliffhangere
- Får Amanda og Uwe nogensinde hinanden, og hvor længe skal han sidde i flygtningelejren?
- Fortsætter Otilia med at være ulykkeligt forelsket i Aurland, eller får han sandheden at vide?
- Får redaktør Bruun en fængselsdom, og går Anne-Grethe fra ham?
- Er Molly ved at dø, og er hun med i næste sæson?
- Hvilke konsekvenser får det for Molin, at han har mistet sin formue, og vil han vende tilbage på hotellet?

Ugens anmeldelse – 6 sole til afsnit 5, sæson 9

Læs også alle de tidligere anmeldelser af "Badehotellet" her:



